young woman holding an electric bike battery mounted on frame
Volledig scherm
young woman holding an electric bike battery mounted on frame © ThinkStock


Pomp je banden op en vermijd hitte: met deze tips gaat de batterij van je e-bike langer mee

HLN ShopDe motor op batterij is wat je elektrische fiets onderscheidt van een gewoon exemplaar. Hij ondersteunt het trapwerk en maakt dat je sneller en verder kan fietsen zonder je moe te maken. Een goede accu om de motor van energie te voorzien is dus van vitaal belang wanneer je een e-bike koopt. Maar waar moet je op letten bij aankoop? Hoe zorg je ervoor dat de batterij zo lang mogelijk meegaat? En wat kost een nieuwe batterij? HLN Shop zoekt het uit.

  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Welke wormen kan je in België oplopen? Expert maakt een top vijf: “Deze kan zelfs 25 jaar in je lichaam zitten”
    PREMIUM

    Welke wormen kan je in België oplopen? Expert maakt een top vijf: “Deze kan zelfs 25 jaar in je lichaam zitten”

    In een basisschool in Lier het voorbije jaar een tiental besmettingen met de larve van de varkenslintworm ontdekt. Na onderzoek is intussen duidelijk geworden wie de bron voor de besmetting is. Maar er zijn in ons land ook andere soorten wormen terug te vinden. Idzi Potters, parasitoloog aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde legt uit welke dat zijn, hoe gevaarlijk die zijn, en zet de top 5 voor ons op een rij. “Pas op als je deze bessen gaat plukken in het bos.”