E-peritieven maakt ons ongelukkiger én ongezonder. “Hoe vaker je het doet, hoe nadeliger voor je welzijn”
“Hoe groter het besmettingsgevaar aan tafel, hoe beter de band zal zijn.” Mensen die vaak samen eten en drinken zitten beter in hun vel en eten gezonder. Maar dat geldt verrassend genoeg niet voor zij die dit online doen, ontdekten communicatiewetenschappers van de Universiteit Antwerpen. Ze zoeken mensen die hun ervaringen willen delen.
“Onderzoek van voor de coronaperiode toonde reeds aan dat zij die vaak samen eten beter in hun vel zitten en ook gezonder eten. Mensen die vaak samen het glas heffen, zijn gelukkiger dan zij die dit niet doen", vertelt Katrien Maldoy, onderzoekster in de communicatiewetenschappen op UAntwerpen.
Onder anderen prof. dr. Charlotte De Backer, werkzaam aan hetzelfde departement van de UA, nam onze eetgewoonten onder de loep. Eind vorig jaar verscheen haar manifest Niet Iedereen Kan Een Bizon Schieten, over het belang van samen eten. “De grondslag van onze samenleving zoals we die vandaag kennen - we beseffen dat door de coronacrisis meer dan ooit - is sociaal contact”, legt ze uit. “De basis van dat sociaal contact is dan weer samenwerking en vertrouwen hebben in elkaar. Voeding speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Sommige evolutionaire antropologen zijn ervan overtuigd dat je die samenwerking kunt herleiden tot het feit dat we eten delen met elkaar.”
Prof. Charlotte De Backer: “Onze voorouders moesten elkaar helpen om aan eten te geraken, zeker vanaf het moment waarop vlees deel werd van ons eetpatroon. Dat verklaart ook waarom mijn manifest de titel ‘Niet Iedereen Kan Een Bizon Schieten’ kreeg. Toen onze voorouders na de jacht met een bizon terugkwamen, moest het vlees verdeeld worden. Zo ontstonden er sociale dilemma’s binnen de groep. Wie krijgt welk stuk? Krijgt iedereen evenveel? Die coöperatie om aan gevarieerde voeding te geraken en de dilemma’s die daarmee gepaard gaan, hebben ons gemaakt tot wie we zijn: sociale wezens."
Ode aan familierecepten
Charlotte De Backer vergelijkt een kant-en-klare maaltijd met seks zonder liefde. “Ik ben zeker niet tégen convenience food, ik maak er zelf gretig gebruik van. Toch moeten we er een beetje mee oppassen. Intuïtief leggen we namelijk een verband tussen koken en de moeite die het kost om de maaltijd te bereiden.”
Culinaire tradities verderzetten is heel belangrijk om familiale verbondenheid ten volle te ervaren.
Haar onderzoek vormt dan ook een ode aan familierecepten. “Ze vormen een deel van onze identiteit, en familierecepten bevatten bijgevolg bij wijze van spreken een stukje van ons DNA. De culinaire tradities verderzetten is heel belangrijk om die familiale verbondenheid ten volle te ervaren. Vandaag de dag zijn het eerder chef-koks die ons inspireren, en dan is er ook nog de opkomst van sociale media.”
“Persoonlijk begrijp ik de hype niet rond gerechten van influencers. Als je recepten van een chef-kok volgt, doe je dat omdat je wil bijleren van iemand die dag in dag uit met voeding bezig is. Dat heeft nut. Maar als je grijpt naar de recepten van een influencer, die in alle eerlijkheid niet beter kan koken dan jij en ik maar gewoonweg af en toe in de keuken aan de slag gaat, en daar beelden van maakt, dan vraag ik toch me af waar je mee bezig bent. Je kopieert een stuk van de identiteit van iemand die je totaal niet kent, wat je op sociaal gebied dus ook niets oplevert. Je vraagt dan beter een recept aan je grootmoeder, nonkel, goede vriend of andere naaste.”
Plan B: e-peritieven
Op sociaal en communicatief gebied haal je het meest uit samen eten, zegt prof. De Backer. “Als je eet uit dezelfde potten of voeding deelt. Ik heb het dan over bijvoorbeeld tapas, sushi of Chinees. Ook de Ethiopische keuken, nu trouwens erg in opmars, is een aanrader. De gulden regel is: hoe groter het besmettingsgevaar, hoe beter de band zal zijn. Dat heeft te maken met vertrouwen: je rekent erop dat de ander je niet zal vergiftigen of een bepaalde ziekte zal doorgeven.”
Maar dat was allesbehalve evident tijdens de pandemie. We kozen er dan maar voor om online samen te eten en drinken. Het was tijdens de afgelopen lockdowns dé manier om samen - oké, met een scherm ertussen - een maaltijd te delen of het glas te heffen.
Verrassende onderzoeksresultaten
De communicatiewetenschappers van de Universiteit Antwerpen waren nieuwsgierig of je ook gelukkiger wordt van online samen eten en drinken. En de resultaten van hun onderzoek zijn verrassend. “Wat blijkt? Mensen die het leuk vinden om online samen te eten en te drinken, zijn inderdaad gelukkiger en eten gezonder. Mensen die het awkward vinden, zijn over het algemeen minder gelukkig en eten minder gezond,” weet Katrien Maldoy.
Maar hoe vaker mensen ook effectief aan online samen eten en drinken doen - ook al vinden ze het leuk - hoe nadeliger voor hun welzijn, vertelt Katrien Maldoy. Ze zijn minder gelukkig. En ook op nutritioneel vlak geldt: hoe meer ze elkaar online opzoeken, hoe minder voordelen ze ervaren.
Waarom dit zo is, is nog onduidelijk. “We willen daarom graag ervaringen verzamelen van mensen die elkaar online opgezocht hebben om samen te eten of te drinken. Wat maakt precies dat online samen eten en drinken het échte samen eten en drinken niet kan evenaren? Die redenen willen we in kaart brengen.”
Zin om je eigen ervaring te delen? Je kan de vragenlijst hier invullen.
Niet iedereen kan een bizon schieten, Charlotte De Backer (Standaard Uitgeverij, 22.50 euro)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Ik heb het meteen aan Wout bekend.” De stoute kantjes van Natassia Van Kerkvoorde, verloofde van Wout Bru
-
Recept
De Indonesische Wahyu deelt haar favoriete recept voor warme zomerdagen. Zo maak je de klassieker lotek gado-gado klaar
In onze nieuwe reeks ‘Mijn Zomerrecept’ bundelen we de meest verfrissende gerechten uit andere culturen. De Indonesische Wahyu Sriwijayanti (52) bijt de spits af. Op warme zomerdagen vind je haar in de gubuk, een traditioneel hutje in haar tuin, drinkt ze mierzoete thee en bereidt ze de klassieker lotek gado-gado, een groentegerecht waarbij pikant, zout en zoet perfect in balans zijn. Ze deelt met ons haar familierecept. -
PREMIUM
EXCLUSIEF. Actrice Jennifer Heylen, intens gevoelig: “Als ik kon afvlakken wat ik voel met medicatie? Graag”
In de reeks ‘Northern Lights’ op Streamz schittert actrice Jennifer Heylen (32) in haar eerste grote hoofdrol, als de rouwende Denise. In het echt is ze gelukkig, al is haar leven een soort race. “Bij mij is alles last minute. Ik word moe van mijn eigen gedrag.” Een eerlijk gesprek met de nodige portie humor en een schaterlach na quasi elke zin. “Wees gerust: ik vind mezelf niet écht een kutwijf.” -
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
OPROEP. NINA zoekt mensen die hun lichaam willen vieren met een mooie fotoshoot
NINA wil graag lichamen vieren, samen met jou. Want een lichaam verandert geleidelijk aan of soms in een fractie van een seconde. Leerde jij jouw lichaam opnieuw accepteren, bijvoorbeeld door ouderdom, of na een zwangerschap, ongeval of ziekte? Dan willen we graag jouw verhaal horen, én jouw lichaam vieren met een integere fotoshoot. -
vtwonen
Hoeveel op tien scoor jij? Dit zijn de vaakst vergeten zaken tijdens het schoonmaken
Stoffen, dweilen, stofzuigen… schoonmaken is misschien niet je favoriete hobby. Toch moet het regelmatig gebeuren en heb je waarschijnlijk een eigen routine die bij jou en je woning past. De kans is echter groot dat je alles op automatische piloot doet. Dan kan je, zo weet vtwonen.be, al eens iets vergeten. De onderstaande zaken worden het vaakst over het hoofd gezien. -
PREMIUM
“Jongens mogen nog altijd niet huilen.” Heeft een Vrouwendag anno 2024 nog nut?
-
PREMIUM
Barbara Dex, Els Dottermans en Andrea Croonenberghs over hun ‘houdbaarheid’: “Néén, we laten ons niet afserveren”
-
PREMIUM
Bultje op je buik? Misschien is het een navelbreuk: “Veel mensen voelen het niet eens”
Ongeveer vijf procent van de mensen krijgt ooit met een navelbreuk te maken, maar vaak hebben ze dat zelf niet eens door. Kun je het dan niet erger maken als je er geen last van hebt? Hoe krijg je een navelbreuk in de eerste plaats en geraak je er weer vanaf? Specialist Filip Muysoms beantwoordt zes vragen: “De navel blijft heel ons leven een zwakke plek in de buikwand.” -
PREMIUM
“Ik moest je bellen van mijn man om je te bedanken.” Hyaluronzuur helpt vrouwen met vaginale droogte
Een op de twee vrouwen boven 55 jaar heeft last van vaginale droogte. Het jeukt, brandt en doet dikwijls pijn tijdens het vrijen. Maar volgens gynaecoloog Sofie Pelckmans kan het probleem verholpen worden met een simpele ingreep die amper vijf minuten in beslag neemt. “Niet alleen haar seksueel contact maar ook haar dagelijks leven werd een stuk aangenamer.” -
Recept
De koning van de apéro’s geeft enkele tips prijs en leert je drie zomerse cocktails maken. “Low alcohol gaat steeds meer boomen”