Corona-uitbraak in woonzorgcentrum: 28 besmet, zeven doden

Themabeeld. ©  Bart Dewaele

In een woonzorgcentrum in Zaventem zijn zeven bewoners overleden na een corona-uitbraak. Ze waren volgens het woonzorgcentrum volledig gevaccineerd. De uitbraak met een nog vrij onbekende variant is onder controle.

jvt, dc
Bron: VRT, Belga

‘De persoon was asymptomatisch en had enkele dagen voor zijn positieve test het woonzorgcentrum bezocht’, legt Ria Vandenreyt, woordvoerder van het agentschap, uit. De uitbraak vond plaats op een afdeling voor mensen met vergevorderde dementie. Op 16 juli testten twee bewoners positief en is de volledige afdeling in quarantaine gegaan. De uitbraak bleef beperkt tot die afdeling.

‘De eerste besmetting vond plaats in de eerste helft van juli’, zo zegt Vandenreyt. ‘De getroffen afdeling is de afdeling met demente personen, wat quarantaine moeilijk maakt aangezien die personen ronddolen. Wanneer bleek dat er meerdere besmettingen waren, werd er algemeen getest en geïsoleerd in het woonzorgcentrum’, legt Vandenreyt uit.

Uiteindelijk werden 21 besmettingen geteld bij bewoners, zeven bij medewerkers. ‘Afgelopen dinsdag is iedereen nog eens getest en werden er geen besmettingen meer vastgesteld. Als dat zich herhaalt op 10 augustus, zullen de maatregelen waarschijnlijk opgeheven kunnen worden’, zegt Vandenreyt. Hoe de variant in het wzc binnenkwam is nog niet duidelijk. Een bezoeker die later positief testte kwam alleen op een andere afdeling langs. Er vindt brononderzoek plaats om te achterhalen waar de besmetting plaatsvond.

Dolende bewoners

Kathleen Boydens van het getroffen woonzorgcentrum, Ter Burg in Zaventem, gaf in het Radio 1-programma De Ochtend aan dat de besmetting ‘via familie of medewerkers’ moet zijn gebeurd.

Alle bewoners die uiteindelijk besmet werden, waren volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. De vaccinatiegraad bij het personeel is 97 procent, op de afdeling zelf zijn alle medewerkers gevaccineerd. Bij de jobstudenten ligt de vaccinatiegraad op 78 procent.

‘Het is begonnen bij twee bewoners die heel veel dolen op de afdeling’, zei Boydens. ‘Die hebben waarschijnlijk voor een verdere verspreiding gezorgd op de afdeling.’ Zeven bewoners zijn overleden. ‘We hadden een bewoner die terminaal was, een bewoner die al palliatief was, maar er zijn ook bewoners overleden die voor de coronabesmetting relatief goed waren.’

De uitbraak is intussen onder controle. ‘Sinds 28 juli hebben we geen nieuwe besmettingen gekregen’, zegt Boydens. Er is nog één bewoner die zuurstofondersteuning krijgt. Eén medewerker heeft ernstige klachten, meldt het wzc op Facebook.

Colombiaanse variant

De uitbraak is veroorzaakt door een nog weinig bekende variant. ‘Het UZ Leuven heeft de afgelopen twee weken onderzoek verricht naar de variant die actief is in Brussel’, meldt het wzc. ‘Het gaat om een onbekende variant die niet eerder gedetecteerd werd in België.’

Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat het om een besmetting gaat met een nieuwe variant van het coronavirus: de Colombiaanse variant. ‘We weten dat die nieuwe variant sinds eind juni teruggevonden wordt in ons land, maar in heel kleine percentages’, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Zullen vaccins beschermen tegen de nieuwe varianten?

Van de Colombiaanse variant werden in ons landen 20 clusters vastgesteld, waarvan dus één in het woonzorgcentrum. Van Ranst zegt dat dit met veel aandacht opgevolgd wordt. Tegelijk zegt de viroloog dat deze variant de virologen geen grote zorgen baart, ‘maar het is een variant die we goed in de gaten moeten houden, omdat die in de laatste weken ook in andere landen opduikt.’

‘Uit onderzoek in Engeland blijkt dat deze variant niet meer ziekteverwekkend is dan de varianten die we al kennen’, zegt Van Ranst nog. ‘Maar het is nog heel vroeg dag om daar belangwekkende uitspraken over te doen.’

Correctie (6 augustus). In een eerdere versie van dit artikel stond dat het virus via een bezoeker binnenkwam, maar die informatie van het Agentschap Zorg en Gezondheid is niet correct.