© Belga, Instagram

Nafi Thiam deelt geheim stappenplan dat alle olympische winnaars voor hun medaille krijgen

Heb je je ooit al afgevraagd hoe het komt dat àlle winnende atleten op exact dezelfde manier hun medailles in ontvangst nemen tijdens de Olympische Spelen in Tokio? En hoe het komt dat ze weten wanneer ze hun masker wel of niet moeten dragen? Goudenmedaillewinnaar Nafi Thiam lichtte net voor haar ceremonie een tipje van de sluier op door via Instagram een foto te delen van de instructies die de winnaars krijgen.

Griet Beyaert

Op de foto die de beste zevenkampster via sociale media deelde, toont ze haar papier met instructies. Aan de hand van tekeningen en een tekstje wordt de atleten duidelijk gemaakt wanneer ze hun masker moeten dragen, naar waar ze moeten kijken en waar ze moeten gaan staan.

Wie graag thuis zelf eens een medaille-uitreiking naspeelt, moet elf stappen of regels volgen. Een overzicht.

Punt 1: Zet je mondmasker op.

Punt 2: Kijk al even na waar je op het podium moet gaan staan. Door de coronamaatregelen zijn er bepaalde zones verboden. Blijf ver genoeg van de andere winnaars op het podium.

Punt 3: Ga in de ‘Victory Ceremony Briefing Area’ onder het juiste plakkaatje staan. De keuzes? Goud, zilver of brons, uiteraard.

Punt 4: Een begeleider komt de atleten halen. Op een afstand van 2 meter leidt deze persoon de atleten naar het podium voor de start van de ceremonie.

Punt 5: Atleten die alleen of per twee op het podium geroepen worden, moeten wachten tot ze hun naam horen voor ze op het podium mogen stappen. Bij ploegsporten mogen de sporters het podium betreden wanneer ze de naam van hun land horen.

Punt 6: Een verantwoordelijke van het IOC komt daarna voor je staan met de medailles op een dienblad. Neem de juiste medaille en hang die rond je nek.

Punt 7: Nadien komt er iemand langs met bloemen op een dienblad. Neem er een boeketje af.

Punt 8: Als alle medailles en bloemen zijn uitgereikt, wordt het volkslied van het land van de goudenmedaillewinnaar gespeeld. Op dat moment moet iedereen op het podium naar de vlaggen van de winnende landen kijken.

Punt 9: Na het volkslied is het tijd voor het fotomoment. Blijf dus op het podium staan.

Punt 10: Daarna is het tijd om terug te keren. Volg de begeleider, maar blijf opnieuw op een afstand van 2 meter.

Punt 11: Volg de instructies buiten de schermen: bij een rode kaart zet je je masker op, bij een groene kaart mag het af.

Punt 12: Misschien wel het belangrijkste punt: vergeet niet te genieten!

 ©  Instagram

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Atletiek