Luc Hellemans, CEO van Lantis. ©  Fred Debrock

Bouwheer Oosterweelverbinding gedagvaard in PFOS-affaire: “Ze vergissen zich van tegenstander”

Antwerpen, Zwijndrecht -

Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, en de aannemerscombinatie Rinkoniên zijn gedagvaard in de PFOS-affaire in Zwijndrecht. Het zijn burgerorganisatie Grondrecht, Greenpeace en burgerjournalist Thomas Goorden die de zaak in gang hebben gezet. “Ze vergissen zich van tegenstander”, zegt de CEO van Lantis.

Patrick Van de Perre

Een van de punten in de dagvaarding draait rond de opslag van vervuilde grond in de bermen rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht. Lantis beschouwt die vervuilde grond als bouwgrond en heeft die afgedekt met een speciale folie en stenen. Dat moet er in principe voor zorgen dat de grond voor minstens honderd jaar geen gevaar betekent voor de volksgezondheid. Onder andere Grondrecht en Greenpeace zien dat anders. Volgens hen is de grond (chemisch) afval en moet die verwerkt worden in plaats van begraven. Ze zijn dus van mening dat de aanpak van Lantis niet volstaat.

Grondrecht was niet bereikbaar voor commentaar, en ook Thomas Goorden wil voorlopig niet verder ingaan op de zaak. “We willen op een goed onderbouwde en duidelijke manier communiceren over de inhoud van de dagvaarding, en dat kan niet op zo’n korte termijn. Grondrecht zal in de loop van volgende week meer duidelijkheid verschaffen”, belooft Goorden.

LEES OOK: Toxicoloog na bloedonderzoek omwonenden 3M: “Zulke hoge PFOS-waardes kunnen je zeker ziek maken”

Ultimatum?

De zaak wordt volgende week in Antwerpen ingeleid. Eerder al had Grondrecht volgens Lantis een ultimatum gesteld, waarin het burgercollectief de bouwheer zou gevraagd hebben om de werken aan de Oosterweelverbinding op Linkeroever stil te leggen in afwachting van verder onderzoek. Dat laatste ontkent Thomas Goorden.

“We vragen niet om de werken te laten stilleggen, en we hebben Lantis evenmin een ultimatum gesteld. Wel hebben we zowel de stad Antwerpen als de gemeente Zwijndrecht in gebreke gesteld. Dat is iets heel anders.”

 ©  DBA

Alleszins heeft Lantis, net zoals Rinkoniên, een dagvaarding in de bus gekregen. De bouwheer van Oosterweel zegt het te betreuren dat deze discussie voor de rechtbank moet uitgevochten worden.

“We hebben Grondrecht herhaaldelijk uitgenodigd om rond de tafel te gaan zitten om onze meningsverschillen uit te praten. Maar de burgerorganisatie is daar nooit op ingegaan”, beweert Luc Hellemans, CEO van Lantis. Dat wordt door Thomas Goorden dan weer tegengesproken.

“Verkeerde tegenstander”

Lantis is alleszins niet van plan om anders op te treden, laat staan de werken aan de Oosterweelverbinding stil te leggen. “Van in het begin hebben we de PFOS-problematiek op een goede manier aangepakt, en ik heb nog geen beter alternatief gehoord om deze grond te verwerken”, zegt Luc Hellemans.

De CEO wijst er nog op dat er tot op heden metingen gebeuren op de werf op Linkeroever. “Daaruit blijkt onder andere dat we tijdens de werken geen PFOS via stof op andere manieren in de omgeving verspreiden. Ik begrijp dat de aanwezigheid van PFOS in de grond mensen in Zwijndrecht verontrust; het gaat om hun gezondheid. Maar door Lantis te viseren, kiezen ze de verkeerde tegenstander.”

De PFOS-affaire rond 3M in Zwijndrecht krijgt voor het eerst ook een juridisch staartje. Lantis en Rinkoniên zijn gedagvaard door onder andere burgerorganisatie Grondrecht en Greenpeace.  © Marc Herremans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen