De Colombiaanse variant is nog relatief nieuw. Het is nog niet geweten of die besmettelijker, meer ziekmakend of dodelijker is dan de typische varianten die nu circuleren.
Volledig scherm
PREMIUM
De Colombiaanse variant is nog relatief nieuw. Het is nog niet geweten of die besmettelijker, meer ziekmakend of dodelijker is dan de typische varianten die nu circuleren. © ANP

Werken onze vaccins niet tegen de Colombiaanse variant van het coronavirus? Virologen leggen uit

Is er een variant van het coronavirus opgedoken waarop de vaccins geen vat hebben? Hoe kan het anders dat zeven volledig gevaccineerde mensen besmet raakten met de Colombiaanse variant én eraan overleden zijn? De Wereldgezondheidsorganisatie houdt deze nieuwe mutatie van het virus al met argusogen in de gaten, net als virologen Marc Van Ranst en Piet Maes (KU Leuven). “We mogen niet meteen concluderen dat de vaccins geen vat hebben op de Colombiaanse variant. Als ook jonge mensen gestorven zouden zijn, zouden we ons veel meer zorgen moeten maken.”

107 reacties

  • Wouter Beyen

    3 jaar geleden
    een vaccin is een training van je immuumsysteem. En op training kan je je overbelasten, zeker als je al zwakker bent. Beter is om te wachten tot iedereen op de wereld de kans heeft gehad een gratis vaccin te krijgen.
  • Wesley Kenis

    3 jaar geleden
    Het "nieuwe normaal"...dat hebben we nu al en dat zal niet meer veranderen...zeker niet nu de farma het beste medicijn verkoopt de bestaat: schrik in een spuitje!
  • anne callebaut

    3 jaar geleden
    Er zijn duizenden virussen, maar die virologen hebben gezien met wat veeeeeel geld te verdienen is : met LEUGENS te verkopen. Vlaming word toch eens wakker en schop die virologen die ons vrijheid willen af pakken eruit.
  • Ludwig Van der Auwera

    3 jaar geleden
    Ik vind dat we de kans mogen krijgen voor een boostervaccinatie met het Sputnik V.
  • Stef De Vos

    3 jaar geleden
    België heeft het inreisverbod vanuit landen met een 'heel hoog risico' opgeheven. Het heeft nog amper zin nu de deltavariant domineert, is de motivering. Mogelijk ligt een ander motief aan de basis. Eind augustus wordt immers de Grote Prijs Formule1 in Francorchamps gereden. De teams komen uit vele landen uit alle continenten en zo ook de toeschouwers. Dit lijkt mij de ware hoofdreden. En, het circuit ligt op amper tien kilometer van het rampgebied in Pepinster. Zijn de twee verenigbaar?