Dierenasiel Oostende overstelpt door verwaarloosde katten

Het dierenasiel van Oostende slaat alarm. Het wordt overstelpt door mensen die katten binnenbrengen. Dit jaar zijn er al 4 keer zo veel katten binnengebracht in Het Blauwe Kruis van de Kust in vergelijking met vorig jaar. Vermoedelijk zit het einde van de lockdown daar voor iets tussen. Nu mensen terug naar kantoor gaan en opnieuw mogen reizen, is er vaak geen plaats meer voor een huisgenootje.

Bij aanvang van de zomerperiode worden elk jaar massaal dieren afgestaan. De meest voorkomende reden is een vakantie waarbij geen opvang voor hond of kat werd gevonden. Maar dit jaar ligt het aantal binnengebrachte dieren opvallend hoog, zegt het dierenasiel van Oostende: "Er zijn al 4 keer zo veel katjes binnengebracht in vergelijking met vorige jaren".

In 2021 werden al 140 dieren binnengebracht tegenover ruim 35 in 2020. Het asiel heeft zware vermoedens dat het zogenaamde coronakatjes zijn: dieren die in huis genomen zijn om eenzaamheid tegen te gaan toen de mensen in quarantaine zaten. Die worden nu als een last gezien sinds we weer buiten mogen en op reis kunnen, zegt Fabrice Goffin van Het Blauwe Kruis van de Kust. "Het valt op dat het vooral jonge katjes zijn die wel gesocialiseerd en speels zijn. Dat wil zeggen dat ze heel wat aandacht hebben gekregen. Maar ze hebben geen "chip" en moeten nog heel wat medische behandelingen krijgen."

Amper asielaanvragen

Daarnaast is het moeilijker dan anders om een thuis te vinden voor de katjes uit het asiel. Er komen weinig tot geen adoptievragen binnen, dat is volgens Het Blauwe Kruis van de Kust ook aan de versoepelende coronamaatregelen te wijten. "Iedereen kan terug op reis waardoor het nemen van een kat niet op de lijst staat. We hebben in 2 maanden tijd maar 2 adopties gehad van volwassen katten."

In totaal worden elk jaar meer dan 60.000 achtergelaten honden en katten in een Belgisch dierenasiel opgevangen. 

Meest gelezen