Videospeler inladen...

Viroloog Johan Neyts: "In najaar infuus mogelijk om antilichamen toe te dienen aan risicopatiënten met covidsymptomen"

In het najaar moet het mogelijk zijn om een infuus met antilichamen toe te dienen aan hoogrisicopatiënten zoals bejaarden die met het coronavirus zijn besmet om zo de kans op een ziekenhuisopname drastisch te beperken. Dat zegt viroloog Johan Neyts van de KU Leuven in "Terzake" na de corona-uitbraak in een woonzorgcentrum in Zaventem waarbij zeven bewoners stierven.

"Het goeie nieuws is dat er in de herfst een aantal therapieën zit aan te komen waarbij antilichamen worden geproduceerd die dan via een infuus worden ingebracht", zegt Neyts in "Terzake". "Men ziet in klinische studies dat als die gebeurt binnen de 5 dagen na de start van de eerste symptomen van een coronabesmetting, dat je dan ongeveer 80 procent reductie op ziekenhuisopname hebt. Het zou ideaal zijn om dat bij frêle mensen zoals bejaarden te doen als er een uitbraak is in een woonzorgcentrum. Dan zou je een impact op de verdere evolutie van de aandoening kunnen hebben."

Bekijk hier een fragment uit het gesprek met Johan Neyts in "Terzake" waarin hij het over het infuus heeft:

Videospeler inladen...

Ook een derde "boosterprik" zal volgens Neyts nodig zijn, onder meer omdat risicopatiënten zoals bejaarden hun eerste twee prikken vaak al begin 2021 kregen en omdat hun immuunsysteem sowieso minder krachtig op het coronavaccin reageert. "Met zo'n derde prik kunnen we hun immuunsysteem aanzwengelen", zegt hij.

"Een aantal andere risicopatiënten verdient eveneens een boosterprik, maar voor de rest van de populatie is dat niet aan de orde. We moeten zorgen dat in alle uithoeken van de wereld waar zoveel mensen nog niet zijn gevaccineerd dat mensen daar alle vaccins krijgen die we kunnen produceren. Als je iedereen een booster in het Westen geeft, dan geef je het virus zelf een boost omdat er dan niet genoeg vaccins zijn om mensen in ontwikkelingslanden te vaccineren." 

Meest gelezen