Nicolas Maeterlinck

Greenpeace dagvaardt Oosterweel-bouwheer Lantis in PFOS-dossier, CEO: "Liever overleg, maar geen angst voor rechtbank"

Het burgercollectief Grondrecht en milieuorganisatie Greenpeace hebben een milieustakingsvordering ingediend tegen de Oosterweel-bouwheer Lantis en het  aannemersconsortium Rinkoniên, in het kader van de PFOS-vervuiling in de omgeving van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. "We hebben uren samengezeten met Lantis maar we zijn niet gerustgesteld, er zijn te weinig garanties", aldus Mathieu Soete van Greenpeace. Lantis betreurt de dagvaarding.

Grondrecht en Greenpeace trekken naar de rechtbank in Antwerpen, omdat ze de manier waarop Lantis met de PFOS-vervuiling omgaat ontoereikend vinden. Zo verzetten ze zich tegen de opslag van vervuilde grond in de bermen rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht. Volgens milieuactivist Thomas Goorden - en tevens ook klokkenluider over het PFOS-dossier en mede-indiener van de dagvaarding - wordt op die manier een onvergunde bovengrondse stortplaats voor gevaarlijk afval gecreëerd. 

Ik snap de juridische strijd niet goed, want we willen hetzelfde. De uitnodiging om te praten blijft

Luc Hellemans, CEO van Lantis

Maatregelen afdwingen

"Volgens onze informatie starten de werken van Oosterweel over twee weken weer en er zijn geen harde garanties dat die op een veilige manier zullen gebeuren, niet voor de omwonenden en ook niet voor het milieu", aldus Mathieu Soete van Greenpeace in "De ochtend" op Radio 1.

Drie weken geleden oordeelde een expertencommissie dat de Oosterweelwerken kunnen doorgaan, als er enkele bijkomende maatregelen genomen werden. Zo raadden de experten bouwheer Lantis aan om enkele vervuilde toplagen nog verder af te graven, opwaaiend stof beter te meten en te monitoren en vervuilde gronden beter af te dekken.

We vragen niet om de werken stil te leggen, wel om de nodige maatregelen op te leggen

Mathieu Soete van Greenpeace

Greenpeace wil dat een rechter die maatregelen juridisch afdwingbaar maakt. "Indien die werken kunnen worden uitgevoerd op een manier die volgens de meest recente wetenschappelijke, als veilig worden beschouwd, zo veel te beter. Op dit moment hebben we daar geen garanties over. We vragen niet om de werken stil te leggen, wel om de nodige maatregelen op te leggen om de meest onveilige situaties te voorkomen", aldus Soete.

"We willen dat een rechter de geadviseerde maatregelen oplegt", aldus Mathieu Soete van Greenpeace in "De ochtend". Herbeluister hier het gesprek:

"Enkele van die maatregelen die al zijn aanbevolen door de commissie, zijn bijvoorbeeld het afdekken van alle vervuilde gronden. Wat wij daarnaast vragen is dat de impact voor de omwonenden geminimaliseerd wordt door bijvoorbeeld in de nabijheid van bewoning enkel zuivere grond te gebruiken voor de leeflaag, waar begroeiing in wordt aangeplant (...) En we willen vooral dat er beter gemeten en gemonitord wordt", aldus Soete nog. 

Lantis betreurt de dagvaarding en wil inzetten op verder overleg. "We begrijpen niet goed waarom er een juridische strijd moet komen", reageert CEO Luc Hellemans. "De maatregelen aanbevolen door de expertencommissie over Oosterweel gaan we uitvoeren, die zijn meteen geïmplementeerd voor Linkeroever. En voor de Scheldetunnel hebben we de werken stilgelegd tot we zekerheid hebben dat we de maatregelen kunnen uitvoeren (...) We hebben de claim gemaakt dat we veilig en zorgvuldig werken volgens alle richtlijnen, dat is ook zo bevestigd door de commissie. De algemene werken stilleggen heeft daarom echt geen zin."

We gaan de maatregelen van de expertencommissie uitvoeren, de discussie gaat vooral over de berm bij 3M

Luc Hellemans, CEO van Lantis

"Alles wat in de dagvaarding staat over de veiligheid naar de bewoners en omgeving, kunnen we weerleggen. We hebben geen enkele vervuiling in ons stof, alles verloopt veilig. De discussie gaat, denk ik, over waar de vervuilde grond naartoe gaat. We brengen de meest vervuilde grond volgens de afspraken naar de berm bij 3M, naar de meest vervuilde site, en zij menen dat dat niet mag. Dat is de Vlaamse regelgeving die daar in vraag wordt gesteld", aldus Hellemans nog. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Uren samengezeten"

"In de dagvaarding is ook opgenomen dat we vragen om een expertenpanel", aldus Mathieu Soete van Greenpeace. "Dat moet nu eens duidelijk uitmaken, op basis van de recente rapporten, wat de onveilige gronden zijn, waar ze zijn, en wat er mee moet gebeuren. En op basis daarvan moet er een actieplan worden opgesteld dat gaat voor maximale sanering", gaat Soete verder. 

"We hebben al uren met Lantis samengezeten en we hebben daar info gekregen over de werken en de vervuiling. We hebben onze bezorgdheden op tafel gelegd, maar na afloop waren we niet helemaal gerustgesteld, de dagvaarding is daarom nu een volgende stap", besluit de Greenpeace-woordvoerder. 

"We hebben inderdaad iedereen uitgenodigd en mijn uitnodiging om te spreken blijft", aldus Hellemans. "Want we willen hetzelfde in essentie, ik begrijp de juridische strijd niet goed. Aan tafel vind je betere oplossingen dan in de rechtbank. Los daarvan, ik heb het volste vertrouwen in de rechtspraak en heb geen angst om naar de rechtbank te gaan, maar ik hoop dat het toch niet zo ver moet komen." 

Meest gelezen