AP2001

Families 9/11-slachtoffers: "President Biden niet welkom op herdenking, als hij geheime documenten niet vrijgeeft"

Familieleden van de slachtoffers van de 9/11-terreuraanslagen op het World Trade Centre in New York, hebben de Amerikaanse president Joe Biden in een brief gevraagd om weg te blijven van de herdenkingen. Biden is alleen maar welkom als hij geheime dossiers over de aanslagen vrijgeeft. Dit jaar is het 20 jaar geleden dat de aanslagen plaatsvonden.

Bijna 1800 mensen hebben een brief ondertekend waarin ze president Biden oproepen om documenten vrij te geven waaruit volgens hen zou moeten blijken dat er Saudi-Arabische staatsfunctionarissen betrokken waren bij de aanslagen. Doet Biden dat niet, is hij niet welkom op de herdenkingen van de slachtoffers, vinden de ondertekenaars. Volgende maand is het 20 jaar geleden dat er bijna 3.000 doden vielen bij de terreuraanslagen in New York.

We kunnen de president niet verwelkomen op onze heilige grond zolang hij zijn belofte niet nakomt

Familieleden, hulpverleners en overlevenden 9/11

"We kunnen de president niet verwelkomen op onze heilige grond zolang hij zijn belofte niet nakomt", schrijven familieleden, hulpverleners en overlevenden. Zij vinden dat president Biden moet wegblijven van de drie plaatsen waar de aanslagen plaatsvonden en herdacht worden: New York, Virginia en Pennsylvania.

Betrokkenheid Saudi-Arabië?

15 van de 19 vliegtuigkapers hadden de Saudische nationaliteit en de families geloven dat er Saudische staatsfunctionarissen zijn die weet hadden van de aanslagen en niets gedaan hebben om ze te voorkomen. Zij hebben de regering van Saudi-Arabië vervolgd, maar die ontkent alle betrokkenheid. Vorige maand werden in het kader van die rechtszaak verschillende Saudische topambtenaren onder ede ondervraagd. De getuigenissen blijven verzegeld, wat de argwaan alleen maar groter maakt.

VS-President Joe Biden
AFP or licensors

Nationale veiligheid

De regeringen van George W. Bush, Barack Obama en Donald Trump hebben altijd geweigerd om documenten vrij te geven omwille van de nationale veiligheid. "Onder die verschillende presidenten hielden het ministerie van Justitie en de FBI deze informatie geheim. Ze willen voorkomen dat het Amerikaanse volk de volledige waarheid over de aanslagen van 9/11 te weten zou komen", zegt de brief.

"Twintig jaar later is er geen reden om deze informatie geheim te houden", schrijft de groep. "Maar als president Biden de kant kiest van de Saudische regering, zijn we genoodzaakt om publiekelijk bezwaar te maken tegen elke deelname van zijn regering aan een herdenkingsceremonie van 9/11."

Biden wil kwesties oplossen die verband houden met staatsgeheimen

Jen Psaki, Woordvoerster Witte Huis

De woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki, reageerde tijdens een persconferentie dat Biden achter zijn verkiezingsbelofte blijft staan "om kwesties op te lossen die verband houden met staatsgeheimen." Ze voegde daar nog aan toe dat Bidens medewerkers al verschillende ontmoetingen hadden met de families.

Jen Psaki, Woordvoerster Witte Huis
AFP or licensors

Meest gelezen