Enkele leden van Penya Blaugrana De La Bomba in Barcelona. © rr

Leden van Berlaarse supportersclub FC Barcelona na vertrek van Lionel Messi: “Dit doet pijn”

Berlaar, Lier -

Bij Penya Blaugrana De La Bomba, de supportersclub van FC Barcelona uit Berlaar en Lier, is het vertrek van Lionel Messi hard aangekomen. Toch is er ook begrip voor de beslissing van de Argentijn. “Het zal pijn doen om hem in een ander shirt te zien, maar hij blijft voor altijd een icoon”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

FC Barcelona maakte donderdag bekend dat clubicoon Lionel Messi de Catalaanse voetbalclub verlaat. De club en de Argentijnse sterspeler raakten het niet eens over een nieuw contract. Het nieuws kwam hard aan bij alle fans van FC Barcelona. Ook voor de leden van supportersclub Penya Blaugrana De La Bomba was het even slikken.

“We weten al zeker twee jaar dat het financieel niet goed gaat met de club”, zegt voorzitter Jan Verzwyfel van de supportersclub. “Enkele heel dure transfers renderen niet en de coronacrisis heeft er financieel zwaar ingehakt. Toch hoorden we bij onze bronnen in Barcelona dat het wel goed zou komen met de contractverlenging van Messi. Ook op sociale media klonken er positieve geluiden. Uiteindelijk kwam het nieuws dan toch als een verrassing.”

Clubicoon

Naar verluidt wilde Messi tot 50% van zijn loon inleveren, maar zelfs dan kon Barcelona het financieel niet aan om hem langer aan de club te binden. “We geloven voorzitter Laporte als hij zegt dat hij dit deed om de toekomst van de club veilig te stellen. Het is wel schrijnend dat een club als Barcelona in een situatie is verzeild geraakt waarbij het zo streng op de centen moet letten dat het zelfs een icoon als Messi geen contractverlenging kan geven.”

“Want ondanks de transfer, blijft Messi een icoon”, zegt Verzwyfel. “Zijn belang voor de club kan niet overschat worden, zo belangrijk is hij geweest. Het zal dan ook pijnlijk zijn om hem in het shirt van een andere club te zien spelen. Ik hoop dat hij kiest voor zijn jeugdclub in Argentinië, maar ik denk dat er een transfer naar PSG in de lucht hangt. Die club heeft veel geld en met Neymar loopt er een boezemvriend van Messi rond. Die zal hem zeker proberen overhalen.”

Er is ook begrip voor de keuze van de dribbelaar. “Hij wilde een forse inspanning doen, maar als ze er zelfs dan niet uit raken, begrijp ik zijn beslissing. Hij heeft nog zeker twee goede jaren voor de boeg en heeft altijd alles gegeven voor de club. Ik heb dan ook respect voor zijn beslissing als hij ervoor kiest om nog enkele jaren te gaan spelen bij een club die zijn loon wel kan betalen.”

Lier

Volgende week begint de competitie dus zonder Lionel Messi, maar de leden van Penya Blaugrana De La Bomba blijven trouw op post om Barça aan te moedigen. “Normaal gaan we minstens twee keer per seizoen naar een wedstrijd kijken in het stadion, maar dat is door de coronacrisis niet mogelijk. Daarom bekijken we de matchen op televisie in ons nieuwe lokaal. We verhuisden namelijk van Berlaar naar ’t Sas op de Mechelsesteenweg in Lier.