AFP or licensors

Taliban veroveren tweede provinciehoofdstad in Afghanistan, VS en VK roepen burgers op land "onmiddellijk" te verlaten

In Afghanistan hebben de taliban een tweede provinciehoofdstad veroverd. Het gaat om de stad Sjeberghan, de hoofdstad van de provincie Jowzjan in het noorden van het land. Intussen roepen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk alle landgenoten op Afghanistan "onmiddellijk" te verlaten vanwege de verslechterende veiligheidssituatie door de oprukkende islamistische taliban.

De taliban veroverden gisteren in Afghanistan een eerste provinciehoofdstad, het gaat om de stad Zaranj in het zuidwesten van het land. Vandaag kan de fundamentalische beweging er Sjeberghan aan toevoegen. 

Sinds de terugtrekking van de Amerikaanse en NAVO-strijdkrachten uit Afghanistan in mei zijn de fundamentalistische taliban aan een opmars bezig. De groepering heeft de voorbije maanden zeer veel terrein gewonnen. Na een opmars op het platteland, richten de taliban zich nu ook op grotere steden. 

VS vraagt burgers vlucht naar huis te boeken

De Verenigde Staten hebben hun burgers opgeroepen om Afghanistan "onmiddellijk" te verlaten door de verslechterende veiligheidssituatie. De Amerikanen moeten zelf een vlucht boeken, adviseert de Amerikaanse ambassade in Kaboel. “Door de veiligheidssituatie hebben we zeer beperkte middelen om Amerikaanse staatsburgers te helpen, zelfs in Kaboel." 

"Aanvalsmethoden verfijnen" volgens Britse ministerie

Ook de Britten krijgen het advies om het land zo snel mogelijk te verlaten. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken moeten de Britten daarbij niet rekenen op noodevacuaties omdat de Britse overheid maar "extreem beperkte" hulp kan bieden. 

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht dat terroristen in Afghanistan aanslagen zullen uitvoeren. "De aanvalsmethoden evolueren en ze worden steeds verfijnder", klinkt het.

Landen zoals Frankrijk, Nederland en China hebben eerder ook hun landgenoten opgeroepen om te vertrekken uit Afghanistan. Australië heeft haar ambassade in Kaboel een aantal weken geleden al gesloten.

Meest gelezen