© rr

Gezonken sleepboot in Hansadok is geborgen: “Vlot en veilig verlopen”

Antwerpen -

De sleepboot, die vrijdagmiddag naar de bodem van het Hansadok zonk, is weer boven water. De Antwerpse haven doet nog enkele laatste onderzoeken vooraleer ze het dok weer volledig vrijgeven. De berging van de boot levert spectaculaire beelden op.

nelo

Omstreeks 17 uur zaterdag komt het dak van sleepboot Odin weer boven het wateroppervlak. De boot zonk vrijdagmiddag ter hoogte van de kruising met het Hansadok en het Leopolddok in de Antwerpse haven. Op beelden is te zien hoe de sleper een groot groen schip voortsleept. Door golven van een voorbijvarende duwboot, versnelt het groene schip en vaart het over de sleepboot. Amper een week geleden verliet de sleper nog de scheepswerf na een grondige renovatie.

Groen schip vastgemaakt aan sleepboot Odin. © rr

In een mum van tijd verdween Odin naar de bodem van het Hansadok, zo’n 15 meter diep. De twee bemanningsleden konden net op tijd van het schip springen en werden veilig en wel uit het water gehaald.

Berging

Nu 30 uur later is de berging van de sleper afgelopen. “Zeer tevreden kijken we terug naar hoe de berging is verlopen”, zegt Elke Verbeelen, woordvoerder van de Antwerpse haven. “Hiervoor werkten we samen met Antwerp Towage, die met Cormorant en duikers de berging deed. De communicatie verliep vlot, waardoor Odin vlot en veilig boven water werd gehaald.”

Door het incident was het Hansadok een tijdlang gestremd voor zeevaart en was de binnenvaart beperkt. Tijdens de berging bleef de hinder voor het geplande scheepvaartverkeer beperkt. “We voeren nog enkele laatste checks uit vooraleer we het dok weer volledig vrijgeven”, meldt Verbeelen

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER