Uitbreiding supermarkt bedreigt geboortehuis uitvinder elektrische tram

© sbr

Er is een bouwaanvraag ingediend voor een uitbreiding van de supermarkt Lidl. Als die er komt, moet het geboortehuis van Karel van de Poele wellicht wijken. Ook Carrefour heeft plannen.

sdi

Dit weekend loopt het openbaar onderzoek rond twee bouwaanvragen ten einde. Een ervan is voor de bouw van een Lidl-warenhuis met slagerij in de Statiestraat. Het zou een uitbreiding van de bestaande winkel betekenen, waarvoor mogelijk ook twee bestaande gebouwen gesloopt moeten worden. Een ervan is het geboortehuis van Karel van de Poele. De uitvinder van de elektrische tram heeft amper drie maanden in het huis gewoond, tot zijn ouders verhuisden.

Het geboortehuis staat er nog steeds, met een gedenkplaat aan de gevel. In Lichtervelde zijn diverse verwijzingen naar zijn naam. Zo zijn onder meer de jongensscouts en de heemkundige kring naar van de Poele vernoemd. Maar de afbraak van het geboortehuis zou niet meteen een ramp zijn, vindt voorzitter van de heemkundige kring Filip Van Devyvere. “Toch niet als de herinnering levendig gehouden wordt. De gedenkplaat zouden we wel willen bewaren, maar of die nu aan een oude of een nieuwe gevel hangt, dat maakt op zich niet uit.”

Lichtervelde blijkt aantrekkelijk voor warenhuizen, want er werd ook een aanvraag ingediend voor de bouw van een Carrefour in de Zwevezelestraat. “We hebben in beide dossiers nog geen beslissing genomen. De openbare onderzoeken lopen dit weekend af. Daarna hebben een maand tijd om te beslissen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Els Kindt (CD&V).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen