JUPILER PRO LEAGUE. AA Gent wint niet, Genk doet meteen goede zaak

AA Gent heeft op de eerste speeldag van de Jupiler Pro League niet kunnen winnen van KV Kortrijk. Het bleef er steken op een 1-1-gelijkspel. Terwijl Racing Genk dan weer wel goed begon aan het nieuwe seizoen na een 2-1-zege tegen Oostende, pakte Standard pas in het slot een punt bij Westerlo. Vrijdag en zaterdag wonnen zowel Club Brugge als Anderlecht hun eerste wedstrijd al, tegen respectievelijk KV Mechelen en Moeskroen.

vml

AA Gent had het niet onder de markt op het veld van KV Kortrijk. In een zoutloze wedstrijd klommen de kerels na een half uur op voorsprong na een heerlijk hakje van Idir Ouali. De Buffalo’s op achtervolgen aangewezen dus, maar een betere tweede helft bracht meteen de gelijkmaker van Renato Neto met zich mee. Verder kwamen de mannen van Hein Vanhaezebrouck niet meer, een gelijkspel was dan ook een logische uitslag.

Westerlo zorgde ei zo na voor de eerste stunt van het seizoen. Het keek tegen Standard wel al vroeg tegen een achterstand aan na een doelpunt van Ivan Santini, maar Elton Acolatse en Silvere Ganvoula bogen die scheve situatie nog voor de rust om. Een driepunter leek voor Bob Peeters en de zijnen in de maak, maar in de absolute slotfase zorgde Jonathan Legear er voor dat de Luikenaars toch nog met een punt naar huis terug konden keren.

Racing Genk en Oostende maakten er in de Luminus Arena geen onaardig kijkstuk van. Canesin liet de grootste kans voor rust onbenut, aan de overkant miste Karelis de 1-0. Dat zou hem geen tweede keer overkomen en na 50 minuten was het dan toch raak. Oostende rechtte de rug, versierde een resem kansen maar kon er geen enkele van verzilveren. Of toch wel: in de allerlaatste seconde kon Musona nog tegenprikken, nadat Samatta een paar minuten ervoor voor de 2-0 had getekend.

Zulte Waregem startte het nieuwe seizoen met hoge ambities maar Eupen was voor rust de betere ploeg, zowel qua voetbal als qua kansen. Eerst wat schuchter, gaandeweg met meer en meer vertrouwen en doelman Bossut moest een paar de handen uit de mouwen steken. De thuisploeg begon beter aan de tweede helft maar kwam pas op voorsprong toen Leye een discutabele strafschop omzette. Scheidsrechter Visser had gefloten voor een duwfout van Ocancey op hoekschop en stuurde de verdediger even later zelfs met een tweede (lichte) geel naar de kant. Tot woede van de bezoekers maar tegen tien man ging het wel heel wat vlotter voor Essevee: nieuwkomer Derijck en Lepoint maakten er uiteindelijk 3-0 van.

In een gelijkopgaande eerste helft toonden zowel STVV als Lokeren dat ze er wel zin in hadden maar dat vertaalde zich niet naar kansen: een kopbal tegen de lat van bezoeker Miric was het hoogtepunt. De thuisploeg voetbalde niet onaardig maar kreeg het leer ook nog niet tegen de touwen. De Limburgers namen in de tweede helft de wedstrijd nog meer in handen. Het had echter de hulp nodig van ex-doelman Verhulst om op voorsprong te komen: die loste een makkelijke bal en Proschwitz profiteerde optimaal en 1-0. Lokeren probeerde nog wel maar kon dat niet meer rechtzetten.

Charleroi kreeg vanavond Waasland-Beveren over de vloer maar die wedstrijd werd pas om 20u30 afgetrapt. (later meer)

Eerder op de avond ging vicekampioen Anderlecht met 1-2 winnen op bezoek bij Excelsior Moeskroen. Paars-wit zette een 1-0 achterstand bij de rust in de tweede helft alsnog om in een zege. Een experimenteel Anderlecht kon pas na de pauze orde op zaken stellen. Meer dan drie dolle minuten hadden de troepen van coach René Weiler daar niet voor nodig. Acheampong en Sylla scoorden.

Vrijdag al had landskampioen Club Brugge de competitie geopend met een vlotte 0-2 zege op het veld van KV Mechelen.

Zondagnamiddag gaat bekerwinnaar Standard op bezoek bij Westerlo, zondagavond ontvangt Racing Genk met KV Oostende de revelatie van vorig seizoen en sluiten KV Kortrijk en AA Gent de eerste speeldag af.