In beslag genomen hond zweeft al jaar tussen leven en dood

© mye

Volgens de vzw Desk is euthanasie vermeden voor de Duitse herdershond Toby. Maar de burgemeester ziet het anders.

mye

Toby werd door de Maldegemse politie begin 2016 in beslag genomen na drie ernstige bijtincidenten. Burgemeester Marleen Van den Bussche (CD&V) beval daarop een onderzoek van de hond door een dierengedragsdeskundige van het UZ Gent. Die concludeerde dat enkel euthanasie herhaling van de incidenten kon voorkomen. De beslissing van de burgemeester lokte veel protest uit en werd voor rechtbanken uitgevochten.

Volgens Brenda Nerinckx van de vzw Desk is euthanasie echter vermeden. “We hebben alle rechtszaken verloren, maar de burgemeester heeft via haar advocaat laten weten dat er een akkoord is met de burgemeester van Zonnebeke dat Toby daar mag worden opgevangen. Het gaat om een kleinschalig asiel waar Toby gelukkig kan worden. Wij benadrukken dat bijtincidenten meestal niet de schuld zijn van de hond, maar van de mensen. Juiste opvoeding en sociale contacten zijn van groot belang voor een hond.”

“Geen bevoegdheid”

Marleen Van den Bussche ziet de zaken anders. “De verhuizing van Toby van Gent naar het asielcentrum van Brugge heeft niks te maken met de vzw Desk. Mijn besluit om te hond te laten euthanaseren, geldt enkel voor Maldegem. Ik heb elders geen bevoegdheid. De verantwoordelijkheid voor Toby ligt nu bij de burgemeester van Brugge.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen