Direct naar artikelinhoud
NieuwsMemes

Eerste meme-museum ter wereld geopend in Hongkong

Een knaller onder meme-liefhebbers: Bernie Sanders.Beeld web

Goed nieuws voor mensen die hun dagen al scrollend op sociale media doorbrengen: u bent niet internetverslaafd, u bent een kunstliefhebber. In Hongkong is immers het eerste meme-museum ter wereld opengegaan. 

Bezoekers aan de K11 Art Mall kunnen terecht in het museum gecureerd door meme-platform 9GAG waar recente internetgeschiedenis tentoongespreid zal worden. Het museum doet meer dan plaatjes tonen: de culturele impact en de manier waarop memes transformeren naarmate mensen ze meer bezigen wordt ook geïllustreerd. Zo is er een time tunnel waarin bezoekers de tijdlijn van wereldberoemde memes als ‘doge’, ‘troll face’ en ‘disaster girl’. Ook recente memes krijgen de nodige aandacht, zoals de foto van de teleurgestelde Pakistaanse cricketfan Sarim Akhtar die sinds de wereldbeker van 2019 de wereld rondgaat.

Naast exposities zijn er ook interactieve zones met photo booths waarin mensen hun eigen memes kunnen creëren of een tijdelijke tattoo van een beroemde meme kunnen laten zetten. Geheel mee met de tijd worden er in het meme-museum ook meme-collages geveild als NFT (Non-Fungible Tokens). In juli ging het eerste werk ter waarde van 25.000 dollar onder de digitale hamer.