Nadine Dictus neemt na 31 jaar afscheid van haar dagbladhandel. © Stijn Van de Sande

Dagbladhandel Nadine sluit na 31 jaar de deuren: “Het is mooi geweest”

Mechelen -

Op zaterdag 28 augustus sluit Dagbladhandel Nadine in de Leopoldstraat in Mechelen definitief de deuren. Na 31 jaar kiest uitbaatster Nadine Dictus voor een ander leven. Een overnemer voor de zaak is er niet. De winkel wordt verbouwd tot een appartement. “Ik neem afscheid met een dubbel gevoel, maar het is mooi geweest”, zegt ze.

Stijn Van de Sande

Amper 21 jaar was Nadine Dictus (52) toen ze in de Leopoldstraat Dagbladhandel Nadine opende. Net geen 31 jaar later stopt ze ermee. Op zaterdag 28 augustus worden er de laatste kranten en boekjes verkocht. “Ik heb het altijd met veel plezier gedaan”, zegt ze. “Maar het is tijd voor iets anders. Mijn man is intussen met pensioen en ik wil ook meer vrije tijd. Ik heb jarenlang lange dagen geklopt. Nu kijk ik uit naar een nieuw leven.”

“Om 6u gaat de winkel open en sluiten doe ik om 18u”, vertelt Nadine. “Al was dat sluitingsuur door de coronacrisis al aangepast naar 17u. Toch waren het vermoeiende dagen. Vroeger deed ik er zelfs nog de krantenronde bij en begon mijn werkdag dus nog veel eerder. Dat maakt dat ik ook altijd vroeg moest gaan slapen. De laatste jaren haalde ik vaak zelfs 21u niet meer. De leeftijd begint stilaan te wegen. Daarom heb ik beslist om er nu mee te stoppen, voor het echt te zwaar zou worden.”

Klanten missen

Nadine benadrukt dat haar beslissing niets met de coronacrisis te maken heeft. “Ik moet niet stoppen”, zegt ze. “Het is niet door corona en ook niet omdat ik het beu ben, maar enkel en alleen omdat ik wat meer vrije tijd wil. De toevallige klanten reageren niet allemaal even begripvol, maar daar laat ik me niet door van de wijs brengen. De vaste klanten reageren gelukkig wel positief op mijn beslissing. Ze hebben begrip voor mijn keuze en wensen me het beste toe. Dat doet deugd.”

Toch brengt de sluiting een dubbel gevoel met zich mee. “Ik ga de klanten missen”, aldus Nadine. “Ik heb de mensen ouder zien worden. Sommigen kwamen hier voor het eerst als kind en zijn nu volwassen mensen. Ik heb ook altijd een goede band gehad met mijn vaste klanten. Er waren regelmatig mensen die even binnensprongen voor een babbel. Dat was altijd heel fijn. Ik wil hen dan ook hartelijk bedanken voor alle mooie momenten.”

Een overnemer voor de zaak is er niet. De winkel wordt verbouwd tot een appartement. “En wat ik vanaf september ga doen, weet ik nog niet”, zegt Nadine. “Ik ga op zoek naar een nieuwe job, maar daar is geen haast bij. Ik ga rustig bekijken wat er op mijn pad komt. De toekomst zal het uitwijzen.” (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER