Eén jaar na omstreden verkiezing Loekasjenko worden sancties tegen Wit-Rusland aangescherpt

Het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten voeren nieuwe economische sancties in tegen Wit-Rusland. Ze willen zo meer druk uitoefenen op het autoritaire regime van president Aleksandr Loekasjenko. De nieuwe sancties komen precies een jaar na de omstreden verkiezing van de Wit-Russische president, die als frauduleus wordt bestempeld. 

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een decreet ondertekend waarmee hij het sanctieregime dat sinds 2006 van kracht is, aanscherpt door het uit te breiden tot verschillende sleutelsectoren van de Wit-Russische economie. 

Het worden "de grootste sancties ooit", opgelegd aan Wit-Russische bedrijven, personen en entiteiten. Een daarvan is het Wit-Russisch Nationaal Olympisch Comité, dat de voorbije weken in opspraak kwam door sprintster Kristsina Tsimanovskaja (24) uit het olympisch dorp te verwijderen nadat ze op sociale media kritiek had geuit op haar coaches. Tsimanovskaja weigerde terug te keren naar Wit-Rusland en heeft onderdak gekregen in Polen, buurland van Wit-Rusland en een sterke bondgenoot van de verbannen oppositie.

De VS hekelt niet alleen "het onvermogen van het Wit-Russisch Nationaal Olympisch Comité om atleten tegen politieke repressie te beschermen", maar beschuldigt het ook van het faciliteren van witwassen van geld.

Washington zal ook sancties opleggen aan het staatsbedrijf Balruskali OAO, een van 's werelds grootste producenten van kunstmest op basis van kalium. Wit-Rusland is een van de grootste kaliumproducenten ter wereld.

Ook "vooraanstaande economische leiders die het regime steunen" zijn het doelwit, evenals vijftien ondernemingen waarmee die mensen banden hebben, waaronder de particuliere bank Absolutbank, en ten slotte "entiteiten" die actief zijn in de tabak-, bouw-, energie- en transportsector.

Loekasjenko dreigt met tegenmaatregelen

Ook het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties aangekondigd. Britse bedrijven mogen geen handel meer drijven met Wit-Russische staatsbedrijven en Wit-Russische exportproducten, zoals olie en kalium, mogen niet meer worden gekocht door Britse bedrijven. Ook is het luchtruim van het VK verboden gebied voor Wit-Russische vliegtuigen. Canada heeft soortgelijke nieuwe sancties afgekondigd.

De nieuwe sancties komen precies een jaar na de omstreden verkiezing van de Wit-Russische president, die als frauduleus wordt bestempeld en gevolgd werd door ongezien protest. 

Ook de Europese Unie dreigde gisteren al met nieuwe sancties nu er meer en meer migranten via de grens met Wit-Rusland Europa binnenkomen.

Tijdens een persconferentie haalde Loekasjenko vandaag stevig uit naar het VK en de EU, en dreigde met tegenmaatregelen. Loekasjenko zei ook dat zijn overwinning vorig jaar in een "volledig transparant" verkiezingsproces was verlopen en dat de oppositie een staatsgreep aan het voorbereiden was. Hij kondigde aan spoedig te zullen aftreden, zonder evenwel een datum in het vooruitzicht te stellen. 

Op de persconferentie ontkende Loekasjenko ook dat hij dissidenten hard aanpakt. Zo ontkende hij elke betrokkenheid bij het gedwongen vertrek van Kristsina Tsimanovskaja uit het olympisch dorp. 

Ook beschuldigingen over de dood van activist Vitali Tsjitsjov, die dood werd gevonden in een park in Oekraïne, wees hij van de hand. Tsjitsjovs organisatie houdt het Wit-Russische regime verantwoordelijk voor zijn dood, maar Loekasjenko ontkende dat ten stelligste.

Meest gelezen