Meyboom is geplant in Brussel en Leuven, deze keer met publiek

Zoals de traditie het wil, is kort voor 17 uur zowel in Brussel als in Leuven de Meyboom geplant. Er was opnieuw publiek toegelaten na de afgeslankte versie van vorig jaar door corona. 

Om kwart voor vijf is in Brussel en Leuven de traditionele Meyboom geplant.  Al jarenlang proberen de twee steden met een flinke dosis humor het recht op te eisen om die te planten. In 2020 was het een editie in mineur door de coronacrisis, maar dit jaar was er opnieuw publiek toegelaten.  Op de Grote Markt in Leuven gebeurde dat door de zogenoemde 'Mannen van 1979'.  "Ik had een beetje schrik van het weer omdat er toch regen voorspeld was en dan weegt de boom altijd een beetje zwaarder", vertelt Danny van 'De Mannen van 1959'. Hij helpt al 20 jaar mee aan de Meyboomplanting. "Ik doe dat met heel mijn hart en we zijn blij dat het ons weer gelukt is, de boom staat recht. Hij is van Leuven en hij blijft van Leuven, ik ben er enorm fier op", besluit Danny.

713e Meyboom in Brussel

In Brussel is al de 713e Meyboom geplant. De 'bûûmdroegers' hebben de boom van 10 jaar gekapt in het Zoniënwoud en dan in defilé naar de Grote Markt gebracht.  Om kwart voor vijf is de boom dan geplant in de Broekstraat.  Gelukkig was er dit jaar opnieuw publiek toegelaten en dat was op de afspraak, ondanks het wisselvallige weer.  "Want een Meyboomplanting zonder publiek, zonder reuzen, dat is als een friet zonder zout", vertelde Jean-Louis van de Brusselse Sint-Laurentiusmaatschappij.  

De traditie van de Meyboomplanting gaat terug tot 1213.  De boom moest wel geplant worden op 9 augustus voor 17 uur, op de vooravond van het feest van Sint-Laurentius.  In 1974 stalen de Leuvense Mannen van 1929 de Brusselse Meyboom en volgens hen ook het recht op de planting. 

Meest gelezen