@russellmonk

Coronablog - Coens (CD&V) voor uitbreiding Covid Safe Ticket, twee derde van alle 12 tot 17-jarigen heeft 1e prik gehad

Het gemiddelde aantal vastgestelde coronabesmettingen per dag ligt nu op bijna 1.750, een stijging met 12 procent. Intussen is 64 procent van de totale Belgische bevolking volledig gevaccineerd. En ook bij de Vlaamse tieners tussen 12 en 17 jaar loopt de vaccinatiecampagne vlot, want twee derde heeft zijn eerste prik gehad. Omdat er zo veel mensen gevaccineerd zijn, is het volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens een goed idee om het Covid Safe Ticket ook op kleinere evenementen te gaan gebruiken. Volg hier ook vandaag weer alle updates over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De coronacijfers: besmettingen stijgen naar bijna 1.750 dag, 64% van de Belgen volledig gevaccineerd

  • Op maandag 9 augustus (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 8.213.305 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 84,1 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 71,3 procent. 7.384.824 van hen zijn volledig gevaccineerd, 78,8 procent van alle volwassenen en 64,1 procent van de totale bevolking. 
  • In Vlaanderen zijn 4,5 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 84 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 77 en 73 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 58 procent.
  • Van 3 tot en met 9 augustus werden elke dag gemiddeld 45 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 17 procent meer dan de week ervoor.
  • Gisteren meldden de ziekenhuizen 50 opnames. 28 patiënten konden het ziekenhuis verlaten.
  • Maandag lagen er in totaal 457 covidpatiënten in het ziekenhuis.
  • 118 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 59 onder hen hebben beademing nodig. Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis gestegen met 28% en ook het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gestegen (+20%).
  • In de week van 1 tot en met 7 augustus overleden elke dag gemiddeld 3 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 4 procent meer dan een week eerder. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.274 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 1 en 7 augustus werden per dag gemiddeld 1.743 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 12 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.141.379 besmettingen geregistreerd.
  • Er wordt ook iets meer getest. Tussen 1 en 7 augustus werden dagelijks gemiddeld 52.400 tests afgenomen. Dat is 0,5 procent meer dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 1 en 7 augustus (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 3,7 procent (0,5 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat meer dan 3 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC - het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Coronapas ook inzetten voor personeelsfeesten en huwelijken? CD&V-voorzitter Joachim Coens is voor

CD&V-voorzitter Joachim Coens vindt dat het Covid Safe Ticket ook op kleinere evenementen moet worden ingezet, zoals personeelsfeesten of huwelijken. Dat heeft hij gezegd in "De wereld vandaag" (Radio 1). Vanaf vrijdag kunnen organisatoren van grote outdoorevenementen, met meer dan 1.500 mensen, het Covid Safe Ticket inzetten. Volgens Coens zijn ook organisatoren van kleinere evenementen vragende partij om dit toe te passen: een standpunt dat hij deelt met Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. De liberalen en groenen staan er niet voor te springen.

Lees meer in onderstaand artikel:

Duitsland gaat druk op niet-gevaccineerden opvoeren: coronatests niet langer gratis

Vanaf 11 oktober zullen coronatests in Duitsland niet langer gratis zijn. Duitsland gaat op die manier de druk opvoeren om ongevaccineerden zich alsnog te laten inenten. Dat is de regering in Berlijn overeengekomen met de 16 deelstaten.

Wie zich niet wil laten vaccineren, zal zich binnenkort vaker moeten laten testen. Duitsland zou immers de zogenoemde 3G-regel (gevaccineerd, genezen of negatief getest) algemeen willen laten gelden. 

Wie dus niet voldoet aan één van de drie voorwaarden zou niet meer binnen kunnen in de horeca of bij de kapper en andere contactberoepen. Hetzelfde zou gelden voor indoor evenementen en grote evenementen binnen en buiten.

Duitsland was vlot begonnen aan de vaccinatiecampagne, maar de laatste weken sputtert ze. Het ziet er niet naar uit dat de vooropgestelde 85 procent vaccinatie bij de volwassen bevolking zal worden gehaald.

Twee op de drie Vlaamse tieners heeft eerste coronavaccin gehad

Ruim drie weken voor de start van het nieuwe schooljaar heeft twee op de drie Vlaamse tieners tussen 12 en 17 jaar al een eerste prik gekregen tegen het coronavirus. De vaccinatiecampagne bij de jongste groep loopt erg vlot. 

"Er zijn ongeveer 440.000 jongeren uitgenodigd, ruim 300.000 tieners hebben hun eerste dosis Pfizer al gehad. Over drie weken krijgen zij dus hun tweede prik, waardoor deze groep voor de start van het nieuwe schooljaar volledig gevaccineerd is. En dat was onze ambitie", zegt Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Ook Portugal gaat tieners van 12-15 jaar vaccineren

In Portugal is besloten om tieners van 12 tot 15 jaar te vaccineren tegen het coronavirus. Volgens het ministerie van gezondheid wegen de voordelen van het vaccin zwaarder door dan de nadelen. Het idee is om deze doelgroep nog voor het begin van het nieuwe schooljaar, begin september, helemaal te vaccineren.

Het aantal dagelijkse besmettingen in Portugal daalt de laatste weken stilaan. Intussen is meer dan 60 procent van de Portugezen volledig gevaccineerd. 

Onlangs besloot de regering de strengste coronamaatregelen op te heffen, waaronder de avondklok in risicogemeenten zoals Lissabon, Porto en Albufeira. Wel moet je nog steeds een coronapas of een negatief testbewijs laten zien bij een hotel of een andere toeristische verlijf. Dat moet ook wanneer je gaat eten op restaurant in een binnenruimte, op vrijdagavond en in het weekend.

"Versoepel de coronamaatregelen nu, wanneer de intensieve afdelingen in de ziekenhuizen zo goed als leeg zijn, want anders liggen ze in de herfst opnieuw vol."

"Versoepel de coronamaatregelen nu, wanneer de intensieve afdelingen in de ziekenhuizen zo goed als leeg zijn, want anders liggen ze in de herfst opnieuw vol." Dat opvallende pleidooi houdt infectioloog Jeroen van der Hilst van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Infectiologe Erika Vlieghe, die de regeringen adviseert, is niet gewonnen voor het idee. “Ik denk niet dat de ziekenhuizen hierop zitten te wachten.”

Lees meer in onderstaand artikel:

Bangladesh is begonnen met het vaccineren van een miljoen Rohingya-vluchtelingen

Het Aziatische land Bangladesh is begonnen met de vaccinatie van Rohingya-vluchtelingen tegen het coronavirus. Deze week zouden 48.000 Rohingya in de enorme kamp van Cox’s Bazar in het oosten van het land worden ingeënt. Dat zou ook gebeuren voor 18.000 van die mensen die zijn ondergebracht op het kunstmatige eiland Bhasan Char voor de kust. In een eerste fase gaat het om vluchtelingen van 55 jaar of ouder.

De regering in Dhaka belooft dat alle Rohingya in het land -en dat zijn er een miljoen- vaccins zullen krijgen. Het aantal besmettingen in Bangladesh is de laatste tijd aan het toenemen. Een groot deel van het land is in lockdown, ook de vluchtelingenkampen met Rohingya. Daar wonen mensen dicht bijeengepakt op elkaar en is het risico van besmettingen erg groot.

Enkele jaren geleden zijn meer dan 700.000 leden van de Rohingya-minderheid op brutale wijze verdreven vanuit Myanmar (Birma) naar Bangladesh. Daar waren al enkele honderdduizenden Rohingya. Myanmar zelf heeft geen plannen om de overgebleven Rohingya te vaccineren. Het land beschouwt die als “buitenlanders”. Overigens is het virus ook in Myanmar aan een forse opmars bezig.

Hoe zal het nieuwe schooljaar eruitzien?

De vraag die veel leerkrachten, leerlingen en ouders zich zullen stellen: hoe zal het volgend schooljaar eruitzien? "We hopen dat het normaal is, maar de realiteit zal inhouden dat we nog altijd heel waakzaam zullen moeten zijn", zegt Raymonda Verdyck, de topvrouw van het GO!-onderwijs die met pensioen gaat. "We hopen dat alle leerlingen fulltime naar school kunnen gaan, en dat ze krijgen wat ze verdienen: goed onderwijs en sociaal contact met medeleerlingen."

Er volgt nog een overleg over hoe dat schooljaar zal verlopen, maar Verdyck denkt dat er sowieso nog maatregelen zullen zijn: "Denk aan de hygiënemaatregelen, of de leerlingen die zoveel mogelijk op dezelfde plek zitten." En mondmaskers? "We hopen dat die uit mogen, maar mocht het nodig zijn, willen we liever mét mondmasker naar school dan niet naar school."

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Verplicht vaccineren van Amerikaanse soldaten

De VS wil alle Amerikaanse soldaten verplichten om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus tegen half september. Volgens president Joe Biden en zijn defensieminister is die maatregel nodig om de troepen overal ter wereld zo veilig mogelijk te kunnen laten werken. De VS heeft bijna 1,4 miljoen soldaten in actieve dienst en telt ruim 800 militaire installaties in ongeveer 70 landen.

Opnieuw lockdownmaatregelen op Martinique

Alle toeristen moeten het eiland Martinique in de Caraïbische Zee de volgende dagen verlaten. Dat heeft de plaatselijke regering beslist. Het aantal coronabesmettingen is er de voorbije dagen fors opgelopen, waardoor er opnieuw lockdownmaatregelen ingaan.

De stranden worden verboden terrein, niet-essentiële winkels en ook hotels moeten sluiten. Daardoor moeten ook alle toeristen vertrekken. Om hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk. Martinique is een populaire vakantiebestemming, met zo'n 380.000 inwoners, van wie nog maar een 20 procent gevaccineerd is tegen COVID-19.

Meest gelezen