Beleggen in goud: hoe zit het met de belastingen?

Geschreven met input van thesilvermountain.nl

Als het over het beleggen in edelmetalen gaat, is goud het bekendste voorbeeld. All-in gaan is geen goed idee, maar in een gediversifieerde beleggingsportefeuille mag goud nooit ontbreken. Niet voor niets wordt goud ook wel eens een veilige haven genoemd. Ook qua fiscaliteit is beleggen in goud behoorlijk interessant, maar complex is het evenzeer.

Fysiek goud kopen

De fiscale behandeling is afhankelijk van op welke manier je goud koopt. Meestal gaat het om goudstaven of goudmunten. Je kan dit goud online kopen, offline via een fysieke goudhandelaar of via de bank. Vervolgens kan het goud fysiek worden geleverd of op een effectenrekening worden geplaatst. In het laatste geval krijg je niet met bewaarkosten te maken, bij een fysieke levering wel. Hoe dan ook is er nog een marge voor de bank of de verkoper. 

Er is geen taks op de beursverrichtingen, meerwaardebelasting of roerende voorheffing van toepassing. Wanneer het om het normale beheer van het privévermogen gaat, is de winst niet onderworpen aan de inkomstenbelasting. Fiscaal gezien zit het dus wel snor.

In principe is er ook geen btw van toepassing. Dit is een groot voordeel ten opzichte van fysiek zilver, waarbij er wel btw moet worden betaald. Hierop bestaat echter een uitzondering voor gouden munten en herdenkingsmedailles die als verzamelobject worden beschouwd. Ook andere vormen van goud, zoals onbewerkt goud of goudkorrels, zijn aan de btw onderhevig.

In goud beleggen via een tracker

Een tweede manier om in goud te investeren, is via de aankoop van een tracker. Hiermee investeer je in principe een-op-een in goud, zonder dat je daadwerkelijk het goud bezit. Je moet dus ook geen bewaarkosten betalen. Dergelijke trackers bestaan ook voor zilver en andere edelmetalen. Houd er rekening mee dat je in de praktijk met bewaarloon, transactiekosten en lopende kosten te maken krijgt. Hierdoor kan het rendement toch nog afwijken van de daadwerkelijke goudkoers. Fiscaal gezien is de taks op de beursverrichtingen, de zogenaamde beurstaks, hier van toepassing. Het tarief van deze taks is onder meer afhankelijk van het land waar de tracker is geregistreerd en of het om een kapitalisatie- of een distributietracker gaat.

In goud beleggen via de vennootschap

Beleggen in goud kan ook via een vennootschap. Vrije beroepers en (familie)vennootschappen hebben soms best wel wat cash, zeker in het kader van de zogenaamde liquidatiereserve. Bij zo’n liquidatiereserve wordt een deel van de winst op een passiefrekening geboekt, waarna de vennootschap na het doorlopen van een wachttijd voordeliger een dividend kan uitkeren. Deze liquidatiereserve wordt vaak op een spaarrekening aangehouden, maar zo’n spaarboekje levert al een tijdje niks meer op. Belgische vennootschappen worden zelfs al geconfronteerd met een negatieve rente en dan is beleggen interessanter dan sparen. Een voordeel is dat een vennootschap die in goud belegt de aankoop- en bewaringskosten, bijvoorbeeld voor de huur van een beveiligde kluis, fiscaal mag aftrekken van de belastbare winst. Als je de goudbaar uiteindelijk met winst verkoopt, wat toch de bedoeling is, is de meerwaarde aan de vennootschapsbelasting onderworpen. Anderzijds kan je bij een verkoop met verlies de minwaarde aftrekken. Hierdoor is bijvoorbeeld een 100 gram goudbaar kopen voor een vennootschap interessanter dan beleggen in goudmijnaandelen of goudtrackers. In deze laatste gevallen word je namelijk wel belast op de meerwaarde, maar is de minwaarde niet fiscaal aftrekbaar.

Meer