Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVaccins

Vaccins zijn bijzonder lucratief: producenten strijken miljarden meer op dan verwacht

Vaccins zijn bijzonder lucratief: producenten strijken miljarden meer op dan verwacht
Beeld rv

De farmareuzen boeken mooiere omzetten dan ze hadden verwacht. Het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech verwacht 15,9 miljard euro omzet te behalen dit jaar. Dat is ruim een kwart meer dan de 12,4 miljard euro aan opbrengsten waar eerder rekening mee gehouden werd. Naast Pfizer boekt ook Moderna opvallend meer inkomsten dankzij het vaccin.

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is binnen de farma hard op weg het bestverkopende product aller tijden te worden. En dat levert beide bedrijven allerminst windeieren op. Pfizer verwacht voor het volledige jaar 28,8 miljard euro opbrengsten uit het succesvolle vaccin dat het samen met de Duitse biotechpartner ontwikkelde. En daar stopt het niet: BioNTech en Pfizer ondertekenden onlangs contracten om dit jaar ongeveer 2,2 miljard doses te leveren. Volgend jaar en de komende jaren gaat het om zeker 1 miljard doses per jaar, onder meer zogenaamde boostershots. Al die inkomsten worden verdeeld, en dus krikt nu ook partner BioNTech zijn omzetverwachtingen voor dit jaar op tot 15,9 miljard euro. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers.

Verkocht voor kostprijs

Het Amerikaanse Moderna voorspelde eerder dit jaar een al even grote bijkomende omzet. Dankzij zijn vaccin maakt het bedrijf voor het eerst in tien jaar winst. Er zou een positief resultaat van 1,04 miljard euro kunnen worden geboekt. Johnson & Johnson, moederbedrijf van het Belgische Janssen, schatte haar jaaromzet op de vaccins op 2,1 miljard euro.

AstraZeneca houdt het minst van al over aan de verkoop van het middel dat het met de universiteit van Oxford ontwikkelde. Het Brits-Zweedse concern verkoopt haar vaccins zolang de pandemie duurt uit principe aan de kostprijs. De totale bedrijfsomzet loopt naar verwachting wel op tot 8,2 miljard dollar - twee miljard. 

Illustratiebeeld.Beeld AFP

5x duurder dan nodig

Alle inkomsten zijn vanzelfsprekend geen zuivere winst. Maar dat farmaceuten in deze pandemie miljarden verdienen, zorgt toch voor ergernis. Zo stelt 'The People's Vaccine Alliance' dat het monopolie van de farmaceuten het vaccineren "minstens vijfmaal duurder maakt dan nodig". Pfizer/ BioNTech en Moderna samen rekenen zowat 34 miljard euro aan bovenop de geschatte productiekosten, concludeert de alliantie uit eigen berekeningen.

BioNTech stelt dat de financiële meevaller ruimte biedt voor de verdere ontwikkeling van nieuwe vaccins. Het geeft ook aan de mRNA-technologie toe te willen passen voor kankervaccins. Klinische tests naar experimentele kankertherapieën zijn al gestart.