Radio 2

Opgelet: valse mails met nummer van vaccinatiecentrum Appels en Hamme

Het telefoonnummer van de vaccinatiecentra van Appels en Hamme is misbruikt in phishingmails, om onder meer aan bankgegevens te komen. Het callcentrum kreeg verbaasde mensen aan de lijn die een mail hadden gekregen over hun vaccinatie. "Gelukkig hebben de mensen ons vlug gebeld en hadden de meesten ook vlug door dat het om valse mails ging", zegt coördinator Amber. 

De mail die mensen van over het hele land kregen, leek te zijn verstuurd vanuit de e-box van de overheid. Ook het nummer van het callcenter stond erin. Het was duidelijk een phishingbericht om te vissen naar je bankgegevens. Veel mensen die de mail kregen belden het nummer om uitleg te vragen en zo kwam het misbruik aan het licht. 

Jammer dat in deze moeilijke periode het mensen nog moeilijker wordt gemaakt

Amber, coördinator callcenter voor de vaccinatiecentra in Appels en Hamme

Phishing is een vorm van cybercrime waar er gevraagd wordt naar onder meer je bankgegevens. "Ga daar nooit op in, want dergelijke zaken worden nooit in een mail gevraagd", zegt Amber. "Eigenlijk waren wij nog meer verbaasd dan de mensen die ons opbelden, we hadden dit nooit verwacht. We konden iedereen wel gerust stellen en mensen die al hun gegevens hadden doorgespeeld hebben we aangeraden zo vlug mogelijk hun bank te bellen."

De meeste mensen waren op hun hoede

Vaccinatiecentra sturen nooit mails via e-box. "We kregen vooral argwaan omdat we telefoons kregen van mensen van buiten de provincie. Toen werd het al vlug duidelijk dat er iets mis was en we konden vrij vlug achterhalen waar het vandaan kwam. We gebruiken nooit e-box om mails te sturen en dus konden we de mensen al vlug duidelijk maken dat ze te doen hadden met phishing."

"We sturen gewone mails naar mensen die hun tweede prik gemist hebben, maar meer niet. We hopen dat het vooral stopt, het zijn al geen makkelijke tijden en dan worden mensen nog eens geconfronteerd met phishing, dat is jammer", zegt Amber nog.  "Let dus op als je zo'n mail krijgt."

Meest gelezen