© atv

Versoepelen? Erika Vlieghe is het niet eens met collega: “Nu niet experimenteren”

Nú alle coronamaatregelen loslaten, zodat we groepsimmuniteit bereiken tegen de komende winter. Dat is het voorstel van infectioloog Jeroen van der Hilst. Bij de GEMS, de adviesraad van de overheid, wordt zijn idee gretig afgeschoten. “Dit is echt niet het moment om te gaan experimenteren”, zegt voorzitster Erika Vlieghe.

Hannes Heynderickx
Bron: atv

Na goed 18 maanden coronacrisis is er nog steeds geen eensgezindheid onder wetenschappers over hoe we moeten omgaan met het virus. Infectioloog Jeroen van der Hilst, die werkt voor het Hasseltse Jessa Ziekenhuis en de Universiteit Hasselt, pleit nu voor een radicale omslag van de covid-aanpak. Mocht het van hem afhangen dan schorten we alle beperkende maatregelen – denk maar aan de mondmaskers of het sluiten van de nachtclubs – per direct op.

Het uitgangspunt van Van der Hilst is dat alle niet-gevaccineerden vroeg of laat besmet zullen geraken. “En een deel van die mensen zal ook in het ziekenhuis terechtkomen”, zei hij gisteren op Radio 1. “Maar door nu te versoepelen en door de zure appel heen te bijten, vermijden we een piek in de winter. In de winterperiode kan het virus immers veel sneller rondgaan.” Omdat het virus nu in de zomer minder gedijt, zullen we volgens de infectioloog het aantal nieuwe patiënten veel meer kunnen spreiden. Vandaar dus zijn pleidooi om alle resterende regeltjes op te schorten. “De maatregelen die we nu hebben, lijken voordelig”, zegt hij. “Maar het effect is slechts winst op de korte termijn.”

LEES OOK. Infectioloog Jessa Ziekenhuis: “Versoepel nu, anders liggen ziekenhuizen in herfst vol”

Het is niet de eerste keer dat Van der Hilst met een controversieel standpunt naar buiten komt. In december 2020 pleitte hij er al voor om niet alle Belgen te vaccineren tegen corona. Zijn redenering was toen gelijkaardig: vaccineer de kwetsbaren, en laat het virus rondgaan bij jongeren en mensen die weinig risico lopen. Doelstelling daarbij is om zo snel mogelijk groepsimmuniteit te bereiken.

Gok

Infectiologe Erika Vlieghe loopt niet warm van de ideeën van haar collega. Het doet de voorzitster van corona-adviesorgaan GEMS denken aan de pleidooien om het virus te laten rondgaan in september van vorig jaar, “wat heeft bijgedragen tot de tweede coronagolf”. “Het is volgens mij te vroeg om alle maatregelen op te heffen”, zegt ze. “De vaccinatiecampagne is ten eerste nog niet afgerond, sommige mensen moeten nog de kans krijgen. En als je nu het virus zijn ding laat doen, ga je een heel grote groep gevallen creëren, waarvan enkele percenten ook in het ziekenhuis terechtkomen. Hoe hoog die piek zal zijn, is moeilijk te voorspellen. Maar ik weet niet of er veel ziekenhuizen staan te trappelen om de gok te nemen. ”

Volgens Vlieghe houden we het aantal gevallen best nog even onder controle. “Over een paar weken start ook het schooljaar. Als je de scholen opent tegen een achtergrond van veel viruscirculatie, dan kan je veel uitbraken zien. En een uitbraak kan leiden tot ziekenhuisopnames bij kwetsbaren. Ik blijf daarom pleiten om stapsgewijs te versoepelen. Om álle maatregelen weg te laten, is voor mij de winter veilig doorkomen het minimum. Als die rustig verloopt, terwijl de scholen open zijn, dan kunnen we gaandeweg heel wat stappen zetten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer