De feiten speelden zich af in het station Mechelen-Nekkerspoe. ©  Joris Herregods

Afpersers gebruiken zwaar geweld en eisen dat slachtoffer geld overschrijft

Mechelen -

Drie jongemannen zijn aangehouden nadat ze begin juli twee jongeren hardhandig hadden aangepakt in de gang van het station Mechelen-Nekkerspoel. Na de rake klappen dwongen ze één van de slachtoffers om geld over te schrijven en werd ook zijn gsm afhandig gemaakt.

Theo Derkinderen

Op 2 juli wandelden twee jongeren in de gang van het station Mechelen-Nekkerspoel. Ze botsten daar op enkele jonge twintigers die hen tegenhielden en geld en sigaretten eisten. Toen de twee slachtoffers dat weigerden, vlogen de daders op hen. Daarbij deelden ze enkele rake klappen en stampen uit. Eén van de slachtoffers zou zelfs even het bewustzijn zijn verloren.

Na het zware geweld eisten de drie dat de jongeren geld zouden overschrijven. Op die manier werd 160 euro overgeschreven naar de bankrekening van een van de afpersers. Nadien werd er nog geweld gebruikt en konden de boeven ook de gsm van een van de jongeren afhandig maken.

Hoewel zwaar geweld was gebruikt, was er naar verluidt alleen sprake van een hersenschudding bij één van de slachtoffers. Op beelden van de bewakingscamera’s was nochtans te zien dat er grof geweld was gebruikt en dat de gevolgen veel erger hadden kunnen zijn.

Snel gevat

De politie werd van de drieste feiten op de hoogte gebracht en startte een onderzoek. Dat resulteerde vrij snel in de arrestatie van twee verdachten. De derde dader kon wekenlang niet worden aangetroffen, tot hij zich eind juli aanbood bij de politie. “Ze worden beticht van afpersing en van diefstal met geweld bij nacht en in bende”, bevestigt Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket het nieuws.

Twee verdachten werden in de gevangenis opgesloten, de derde kreeg een enkelband en mocht zijn voorhechtenis thuis uitzitten. De raadkamer besliste dinsdag dat ook een tweede verdachte een enkelband krijgt. Zo blijft er voorlopig dus nog één man in de gevangenis voor de feiten.

Opvallend in de zaak is dat de daders na de feiten de gestolen gsm en het gestolen geld – of alleszins een deel ervan – opnieuw aan de slachtoffers bezorgden. Meer dan waarschijnlijk omdat ze wisten dat de politie hen op de hielen zat omdat de bankrekening van één van hen was gebruikt om het geld naar over te schrijven. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Misdaad Mechelen