Dit moet Marc Coucke regelen om van La Réserve een vijfsterrenhotel te maken

La Réserve in Knokke heeft nu al vier sterren, maar als het van ondernemer Marc Coucke en bouwheer Bart Versluys afhangt, komt daar binnenkort nog eentje bij. Samen willen ze het hotel nieuw leven inblazen en nóg luxueuzer maken. Maar om een nieuw schild met extra ster aan de ingang te kunnen hangen, zullen ze toch nog heel wat moeten doen.

Niet zomaar elk hotel kan een vijfsterrenhotel worden. Dat bewijst ook het korte lijstje van vijfsterrenhotels in ons land. Momenteel telt ons land er zes, maar vanaf de herfst zouden het er acht moeten zijn met de opening van Botanic Sanctuary Antwerp en Juliana in Brussel. Om die vijfde ster te krijgen, moeten hotels dan ook met heel veel rekening houden.

Strijkservice en valet

“Bij de overname van La Réserve zal er een logiesadviseur van Toerisme Vlaanderen langsgaan. Die zal samen met de uitbater alles bekijken in het hotel en een quotering geven. Die adviseur zal vaststellen dat het om een viersterren hotel gaat en zal de nieuwe uitbaters dan ook uitleg geven en adviseren over hoe die vijfde ster behaald kan worden”, zegt Geert Martin van Toerisme Vlaanderen.

Dat gebeurt aan de hand van een strikte lijst met criteria die opgedeeld zijn in verschillende categorieën, zoals de inrichting en uitrusting van de hotelkamers, receptie en hotelservices en ontspanning. “Daarnaast zijn er ook nog 600 punten die behaald moeten worden uit de keuzenormen.” Die vijfde ster wordt trouwens enkel en alleen bepaald op het hotel, niet op het restaurant. Een Michelinster is dus niet verplicht.

Maar er is wel een hele lange lijst met verplichte zaken om die vijfde ster binnen te halen. Zo moet een vijfsterrenhotel bijvoorbeeld valet parkeerservice aanbieden, moet er een strijkservice zijn die de strijk binnen het uur klaar heeft, moeten er actuele tijdschriften zijn, moet elke gast persoonlijk begroet worden met bloemen of een geschenk op de kamer, moet er op de kamer een schoenlepel aanwezig zijn en moet er permanent drank beschikbaar zijn via de roomservice.

Niet te onderschatten

Het lijkt simpel, gewoon de checklist kunnen aanvinken en die vijfde ster is binnen. “Maar zo simpel is het niet”, zegt Sandrine Versavel, director of sales bij Botanic Sanctuary Antwerp. Het hotel zou normaal gezien in juni opengaan, stand werd eind deze zomer gekozen als openingsdatum maar nu is die verlaat naar de herfst. “Door het grondstoffentekort konden we bepaalde zaken niet in orde brengen. En zo zijn er bij het openen van een vijfsterrenhotel altijd wel zaken die erbij komen die je niet verwacht had. Ook de checklist voor een vijfsterrenhotel valt trouwens niet te onderschatten. Want zelfs de afmetingen van de bedden moeten juist zijn.”

Toch denkt Versavel dat het voor La Réserve iets gemakkelijker zal zijn om van vier naar vijf sterren te gaan: “Hij zal geconfronteerd worden met de nodige problemen maar het feit dat hij een bestaand hotel overneemt, vergemakkelijkt de zaak natuurlijk. Al zal hij waarschijnlijk wel op een andere uitdaging botsen: het vinden van personeel.” Voor een vijfsterrenhotel is namelijk heel wat personeel nodig, maar door de pandemie stapten heel wat mensen uit de sector.

Meer vijfsterrenhotels

Coucke en Versluys zouden trouwens nog een stapje verder kunnen gaan en mikken op een vijf sterren Superior, de categorie waar Botanic Sanctuary Antwerp ook in zit. Die comfortclassificatie kunnen hotels pas krijgen als het hotel voldoet aan de vereiste criteria van een vijfsterrenhotel én het ook nog eens minstens 700 punten behaalt uit de keuzenormen. Zo brengt een portier 15 punten op, een paraplu aanwezig bij de receptie of op de kamer brengt dan weer slechts 1 punt op. Ons land telt momenteel vier hotels met zo’n vijfsterren superior classement.

Dat Marc Coucke van La Réserve een vijfsterrenhotel wil maken, was eigenlijk wel te verwachten. Hij is namelijk al in het bezit van het enige vijfsterrenhotel van Wallonië: Le Sanglier des Ardennes in Durbuy. Maar Coucke is niet de enige die mikt op luxueuze logies. “Sinds 2017 is er een toename van de vijfsterrenhotels. Het gaat natuurlijk niet over plots massaal veel hotels van die soort, maar er wordt wel duidelijk meer geïnvesteerd”, zegt Martin.

En die investeringen, ziet Horeca Vlaanderen graag komen. “Hoe meer hotels er zijn van ieder segment, hoe beter. Dat zien we nu ook met het nieuwe vijfsterrenhotel in Antwerpen, het versterkt het mooie kwalitatieve aanbod van de stad”, zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. “Er is een totaalaanbod nodig zodat er keuzevrijheid is. En we vinden het altijd mooi dat ondernemers die zo groot zijn als Coucke blijven investeren en ambitie blijven hebben om het totaalbeeld te verbeteren”, klinkt het nog.

Vijfsterrenhotels in België

Vlaanderen

Hotel Dukes’ Palace in Brugge *****Superior

La Butte aux Bois in Lanaken *****Superior

Relais & Chateaux Hotel Heritage in Brugge *****

Botanic Sanctuary Antwerp *****Superior (Open vanaf herfst 2021)

Brussel

Hotel Amigo *****Superior

Steigenberger Wiltcher’s *****Superior

Juliana Hotel Brussels ***** (Open vanaf 6 september 2021)

Wallonië

Le Sanglier Des Ardennes in Durbuy *****

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer