Voorzitter Bart Abeel van Antwerp Pride. ©  Jan Van der Perre

Antwerpen trapt vijf dagen Antwerp Pride af: duizenden bezoekers verwacht

Antwerpen -

Met een gloednieuwe openingsavond tjokvol optredens in OLT Rivierenhof. Zo start vandaag de Antwerp Pride editie 2021. Door het coronavirus en de versoepelingen die te laat kwamen rijden ook dit jaar geen kleurrijke praalwagens door de stad, maar een boodschap heeft de holebigemeenschap wel weer klaar.

Greg Van Roosbroeck

Not just words. Met dat thema focust de Antwerp Pride dit jaar op pestgedrag en kwetsende uitspraken over iedereen die LGBTQ+ is. “Dat zien we in het internationale politieke discours, met een Hongaarse premier Viktor Orban die homofilie gelijkstelt met pedofilie”, zegt voorzitter Bart Abeel. “Maar het gebeurt ook in het dagelijkse leven: met mensen die woorden gebruiken die anderen meer kwetsen dan ze soms denken. Bovendien vragen we dat niemand in onze maatschappij nog uitgesloten wordt. Homo’s en lesbiennes kent iedereen intussen wel. Maar er zijn zo veel meer identiteiten. We vragen daar ook binnen onze eigen gemeenschap aandacht voor.”

Vrijdag vindt in De Studio, Permeke en het Stadspark de jaarlijkse Human Rights Friday plaats. In gesprekken, workshops en vertoningen wordt dieper ingegaan op het thema Not just words. “We hebben rector Herman Van Goethem te gast”, vertelt Abeel. “Maar ik ben ook benieuwd naar ons panelgesprek en naar schrijfster Saskia de Coster. Ook de vertoning van de documentaire Pride is Protest en de Q&A met makers Filip Tielens en Marieke Dermul wordt de moeite waard.”

Alle registers open

Op zaterdag en zondag is het Operaplein het kloppende hart van de Antwerp Pride. Met dj’s, optredens en infostanden. “Alleen al op het Operaplein hebben we plaats voor 2.700 mensen”, weet Abeel. “Ook op het Steenplein kan iedereen terecht. We verwachten dus wel wat volk. Al blijft het altijd afwachten hoeveel mensen we dit jaar op de been zullen brengen.”

LEES OOK: Voor het rubber, de biseksuelen en de beren: Antwerps café hangt niet 1 maar 7 vlaggen uit voor Pride

Op deze Antwerp Pride mag en kan al heel wat meer dan vorig jaar, maar in vergelijking met twee jaar geleden is het nog steeds een light-versie: zonder parade, praalwagens en stampvolle nachtclubs. “Volgend jaar vieren we onze vijftiende editie”, zegt de voorzitter nog. “Dan moet de Antwerp Pride opnieuw plaatsvinden zoals in 2019: met alle registers die worden opengetrokken.”

Meer info over alle evenementen op www.antwerppride.com
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Antwerp Pride