De zomer begint, maar zondag is hij alweer voorbij (en daar plukken sommigen de vruchten van): “Beste periode in 27 jaar”

De zomer liet lang op zich wachten, maar nu is hij eindelijk daar. Helaas maar voor enkele dagen, want volgende week regent het mogelijk al opnieuw. Terwijl we nog maar net bekomen zijn van de hevige regenbuien in juli. Maar niet iedereen heeft reden tot klagen door het druilerige weer.

Myriam Al Kharaz

Haal die rokjes, shortjes en sandalen maar uit de kast: 11 augustus lijkt de dag dat de zomer eindelijk van start gaat. Donderdag kunnen we zelfs temperaturen tot 26 graden verwachten. Echt zomers is dat doorgaans niet, maar dit jaar wel, na een julimaand met allesbehalve warm weer. Het was zelfs de op vier na natste maand juli sinds de start van de metingen van het KMI in 1833.

“Vorige maand is er 167 liter neerslag per vierkante meter gevallen. In een normale maand juli is dat slechts 77 liter neerslag per vierkante meter. Dat is bijna dubbel zoveel, qua neerslag was de maand juli dus zeer uitzonderlijk”, zegt Frank Deboosere. Vooral het contrast met vorig jaar is groot. “Toen was er in juli slechts 47 liter neerslag per vierkante meter”, aldus David Dehenauw.

Even beterschap

Maar er is dus beterschap op komst. Voor even toch. “Tussen 11 en 15 augustus zal het mooi weer zijn, maar daarna gaat het toch weer afkoelen. De kans is groot dat we daarna weer buien krijgen. Maar hoe intens die gaan zijn, kunnen we niet voorspellen”, zegt Dehenauw. Dat bevestigt ook Frank Deboosere. “Hopelijk kunnen de mensen genieten van het mooie weer deze week, dat kunnen ze gebruiken na zo’n sombere julimaand.”

Deboosere herinnert er ons trouwens aan dat we dit jaar al zomerse temperaturen gehad hebben. “De weerkundige zomer begint al op 1 juni, en in die maand hebben we regen gehad, maar ook heel warme temperaturen en zon. Het staat zeker in de top 10 van warmste junimaanden sinds de start van de metingen. Mensen vergeten dat en lijken te denken dat het alleen maar geregend heeft, maar dat klopt niet.”

Neemt niet weg dat we blij zijn met wat we toch minstens enkele dagen nog voorgeschoteld krijgen.

Dacht je dat iedereen liever een zonnige zomer zag, dan een natte? Nee hoor, het druilerige weer levert verliezers, maar ook winnaars op:

 

“De beste kart-maanden in 27 jaar”

Sven Godeau, First Kart ‘Inn in Machelen

 ©  Marc Gysens

Waar het slechte zomerweer wél positief bleek, was op de kartingbaan in Machelen. “Wij zien een enorme stijging van het aantal bezoekers dat komt karten. De laatste maanden zijn de beste maanden die wij in 27 jaar hebben gehad. Daar speelt het slechte weer zeker in mee. Juli en augustus zijn normaal onze slechtste maanden, en nu was juli al onze beste maand van het jaar. Als het mooi weer was, zaten mensen misschien sneller op café.”

 

“Geen zomersfeer, iedereen is hier chagrijnig”

Angelique Meysseman, strandbar Coconut Beach in Knokke-Heist

 ©  Simon Mouton

Voor Angelique heeft het slechte weer van de afgelopen weken er serieus ingehakt. “Er is geen zomersfeer, iedereen is chagrijnig door het slechte weer. We zijn 11 jaar geleden begonnen met onze strandbar, en het is de ergste zomer die we sinds dan hebben gehad. We zitten slechts met een vierde van het aantal bezoekers dat we vorig jaar hadden. Tussen de regenbuien door zit er wel volk op het terras, maar als het begint te regenen gaat iedereen weg. Wij moeten ook om de haverklap de kussens van alle stoelen binnenhalen, en weer buiten leggen door het wisselvallige weer. Zo blijven we bezig.”

 

“40% minder wijn dan vorig jaar”

Guy Somers, wijndomein Vigna in Wijnegem

Voor onze wijnen is een natte zomer alvast niet positief, en daar kan wijnbouwer Guy Somers over meespreken. “Wij zijn enorm onderhevig aan de weersomstandigheden. Sinds de druiven zijn beginnen te groeien in april, hebben we bijna alleen nog maar regen gehad. Vooral de laatste weken lijkt het niet meer op te houden. Daardoor zullen we dit jaar 40% minder oogst hebben dan vorig jaar. Door de regen kan er namelijk meeldauw ontstaan. Dat is een soort schimmel die de druiven aantast. De bladeren hebben dan de neiging om te verschrompelen in plaats van te groeien, en dan krijgen de druiven geen voeding.”

 

“Nooit gedacht dat mensen zo massaal weer films zouden kijken”

Koen Monserez, cinema ZED in Leuven

 ©  guy puttemans

Dat Cinema Zed in Leuven successen boekt, is nog zacht uitgedrukt. De arthouse-cinema kende in juli zelfs het hoogste aantal bezoekers ooit. En daar zit het slechte weer zeker voor iets tussen. “Wij hadden nooit gedacht dat de mensen in zulke grote aantallen zouden terugkomen. Alle afstands- en hygiëneregels houden de bezoekers niet tegen om te komen, de honger blijkt groot. Bij mooi weer zou dat aantal lager liggen, dan gaan ze sneller op restaurant. Veel mensen zoeken een alternatief voor de regenbuien. Maar we hebben ook een heel goed filmaanbod deze zomer, iedereen zat erop te wachten. Dat speelt zeker ook mee.”