Minstens tien meisjes waren slachtoffer van de Mechelaar. Het werkelijke aantal ligt wellicht nog hoger. © shutterstock

Derde veroordeling voor zedenfeiten: Mechelaar (43) krijgt 10 jaar cel voor misbruik van tienermeisjes

Mechelen -

De correctionele rechtbank heeft een 43-jarige man uit Mechelen veroordeeld tot tien jaar effectieve celstraf wegens seksueel misbruik van enkele tienermeisjes en het aanzetten tot ontucht. Minstens één van de slachtoffers moest in het bijzijn van de man ook drugs gebruiken. Anderen moesten dan weer naaktfoto’s doorsturen. Het was al de derde keer dat de Mechelaar voor zedenfeiten werd veroordeeld.

Theo Derkinderen

De eerste klacht liep in het voorjaar van 2019 binnen bij de politie. Toen stuurde een minderjarig meisje een mailtje waarin te lezen stond dat een man ermee dreigde haar naaktfoto’s online te zetten als ze niet op zijn avances zou ingaan. Ze had de man leren kennen via Instagram en omdat ze dacht dat ze met een leeftijdsgenootje te doen had, stuurde ze naaktfoto’s. In werkelijkheid was ze met Wafid O., een kerel van 43, aan het chatten.

Minder dan een jaar later kreeg de politie dan een melding dat een 14-jarig meisje onder dwang drugs had moeten gebruiken bij O. Er was sprake van cocaïne, cannabis en xtc. Het slachtoffer werd op een bepaald moment wakker bij de Mechelaar en droeg alleen nog haar ondergoed. “Ze kon zich niets herinneren van wat er gebeurd was, maar dat ze alleen nog haar lingerie droeg, zegt heel veel”, reageerde advocaat Ben Crosiers namens het slachtoffer. Volgens hem heeft de hele zaak een enorme impact op het leven van zijn cliënte en heeft ze zichzelf al in brand willen steken. Met enkele operaties tot gevolg.

Triootje

En het bleef voor de Mechelaar niet bij die twee feiten. Het voorbije jaar liepen nog verschillende meldingen binnen. Steeds gaf Wafid O. zich uit als een tienerjongen of jonge twintiger en probeerde hij naaktfoto’s van zijn slachtoffers te bemachtigen of probeerde hij hen met drugs of geld te lokken. Aan een 15-jarig meisje stelde hij zelfs voor om een klasgenootje te vinden voor een triootje. De veertiger zocht niet alleen contact via sociale media, maar sprak soms ook jonge meisjes aan op straat om mee naar huis te gaan.

Meer slachtoffers

Volgens het Openbaar Ministerie maakte O. minstens tien slachtoffers – bij sommigen bleef het beperkt tot het verkrijgen van naaktfoto’s, bij anderen kwam het tot seksueel contact – en bovendien was de Mechelaar in het verleden al twee keer veroordeeld voor zedenfeiten.

Rechter Jessica Bourlet onderstreepte in haar vonnis dat de beklaagde vooral op zoek ging naar meisjes met een beperkt intellectueel vermogen of met een moeilijke thuissituatie. Daarnaast zou het werkelijke aantal slachtoffers nog veel hoger hebben gelegen en kon niet elk meisje worden geïdentificeerd.

Bedreigingen

De rechtbank verwees ook naar de (doods)bedreigingen die O. had geuit naar zijn slachtoffers als ze naar de politie zouden stappen en naar de hoge kans op het plegen van nieuwe feiten.

Het Openbaar Ministerie vorderde zes jaar cel, maar dat vonden de rechters een te milde vordering. Wafid O. werd veroordeeld tot tien jaar effectief. Na zijn straf zal hij nog tien jaar worden opgevolgd door de strafuitvoeringsrechtbank. Die moet dan oordelen of de man in staat is om opnieuw in de maatschappij te kunnen functioneren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen