Regisseur Ava DuVernay.
2019 Invision

Linda Fairstein daagt Netflix voor rechtbank over serie "When they see us": "Ik word neergezet als racist en slechterik"

De 74-jarige Linda Fairstein, schrijfster en voormalig openbaar aanklager in New York, heeft het licht op groen gekregen om een rechtszaak te beginnen tegen Netflix en Ava DuVernay. Fairstein beweert dat de streaminggigant en de regisseur zich schuldig gemaakt hebben aan laster. De portrettering van Fairstein in de serie "When they see us" klopt niet.

"When they see us"? De geprezen mini-serie uit 2019 gaat over de Central Park Five: vijf gekleurde jongens die in de jaren 80 werden opgepakt voor de verkrachting van een blanke vrouw. De tieners werden onterecht veroordeeld en zaten 6 tot 12 jaar vast, tot de echte dader bekende.

Fairstein (rol van actrice Felicity Huffman) leidde destijds de eenheid seksueel geweld van het Openbaar Ministerie in Manhattan. Een deel van haar klachten over de Netflixserie werd door de rechter weerlegd, maar hij wees vijf scènes aan waarover zij wél een zaak mag aanspannen.

Het gaat daarbij om fragmenten waarin Fairstein zich misdraagt door bewijs achter te laten, racistisch gedrag te vertonen en waarbij tapes opduiken die duidelijk maken dat ze de "vijf" heeft gedwongen tot valse bekentenissen. "Ik word neergezet als een slechterik die koste wat het kost gekleurde kinderen de gevangenis in wil", vindt Fairstein.

Linda Fairstein spreekt van laster.
2015 Stephen Lovekin

De gemiddelde kijker zou kunnen concluderen dat bepaalde scènes feitelijk zijn

de rechter in de zaak

Fairstein begon haar juridische strijd in maart van vorig jaar al. Netflix en regisseur DuVernay reageerden dat er "hier en daar een vleugje drama was toegevoegd om een portret te schetsen dat grotendeels waar is." Dat mag volgens de Amerikaanse wetgeving. Maar de rechter vindt nu dat “de gemiddelde kijker zou kunnen concluderen dat (vijf) bepaalde scènes feitelijk zijn en niet slechts de mening van de makers reflecteren over controversiële historische gebeurtenissen”.

Fairstein claimt dat ze na het verschijnen van de serie een boekencontract is kwijtgeraakt en dat ze moest opstappen uit het bestuur van een universiteit. Ook lijdt ze onder de voortdurende aanvallen op sociale media. Ze eist 65.000 euro schadevergoeding. 

Een deel van de cast.
2019 Invision

Meest gelezen