TikTok is de populairste app ter wereld, maar is hij wel veilig?

Met meer dan 3 miljard downloads is TikTok de populairste app ter wereld. Daarmee steekt het Chinese moederbedrijf ByteDance Facebook en Instagram naar de kroon. Ook in Vlaanderen is TikTok razend populair, maar experts maken zich nog altijd zorgen over de veiligheid en de privacy van wie de app gebruikt.

David Van Turnhout
Bron: Belga,TikTok,eigen berichtgeving

Er valt niet meer naast te kijken. Ook bij ons rijzen de TikToksterren als paddenstoelen uit de grond. Celine Dept, bekend van het duo Celine en Michiel, kan in onze regio op de meeste volgers rekenen. Met haar filmpjes wist ze maar liefst 12,4 miljoen volgers achter zich te scharen. Dat is meer dan er Belgen zijn. Ook Antwerpenaars profiteren mee van het succes. Zo bracht uw krant in juni nog het verhaal van Elias Verwilt, een TikTokker uit Herenthout. Toen had hij 450.000 volgers. Op minder dan een maand tijd kwamen daar nog eens 75.000 nieuwe fans bij.

Lees ook: Elias (20) nog steeds één van de populairste Tiktokkers: “Ik ben in drie maanden tijd vier keer van school veranderd”

Geniaal in zijn eenvoud

Elias bewijst met zijn filmpjes dat het helemaal niet ingewikkeld is om succes te oogsten. Met zijn imitaties van de doorsnee Vlaamse moeder, of met de rubriek ‘springkasteelmemories’ tovert hij dagelijks een lach op het gezicht van duizenden jongeren. Terwijl de meeste TikTokkers gebruik maken van effecten of muziek, is Elias gewoon zijn natuurlijke, gekke zelf die meesurft op het succes van de miljardenapp.

Geld verdient hij door zijn eigen producten te promoten. Op korte tijd creëerde hij een eigen kledinglijn en bracht hij zelfs zijn eigen koekjesdeeg op de markt. Anderen verdienen geld door hun account te verkopen aan bedrijven of merken, of door simpelweg reclame te maken.

Spionage

Ondanks de inflatie aan olijke filmpjes is de app volgens sommigen niet zo onschuldig als hij lijkt. In 2020 waarschuwden experts al voor mogelijke veiligheidsrisico’s en spionage door China. Hoewel de CIA geen concrete bewijzen van spionage vond, maken overheden wereldwijd zich wel zorgen om een Chinese wet die het delen van bedrijfsinformatie, dus ook die van het Chinese TikTok met de overheid verplicht.

“In de VS werden de activiteiten wel gesplitst in een Amerikaans en een Chinees deel. Zo wil de VS vermijden dat er data naar China lekt”, vertelt ethisch hacker Cedric de Vroey. “Helaas kan dat niet verhinderen dat er informatie naar de Chinese overheid lekt. Ook in Europa zal een staat als China zich maar weinig aantrekken van de GDPR-wetgeving. Als de informatie in China zit, zal niemand dat weten”, aldus de Vroey.

700 miljoen dagelijkse gebruikers

De Vroey wijst eveneens naar andere problemen die zich ook op andere sociale media voordoen. “Anonieme accounts en haatberichten zijn daar helaas ook bij.” Dat de gebruikers zelf maar weinig inzitten met de mogelijke gevaren, blijkt uit de astronomische gebruikscijfers. Onder de meer dan 3 miljard downloads zijn er ,volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau App Annie, 700 miljoen actieve, maandelijkse gebruikers. Dat is aanzienlijk minder dan Facebook en Instagram die maandelijks kunnen rekenen op 3,5 miljard actieve gebruikers. Aan het huidige downloadtempo is het voor TikTok maar een kwestie van tijd om deze cijfers te evenaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER