© Nathan Dobbelaere

Luka vertelt voor het eerst uitgebreid over exit als Hooverphonic-zangeres: "Heel abrupt, heb veel tranen gelaten"  

De exit als zangeres bij Hooverphonic kwam voor Luka Cruysberghs (20) bijzonder onverwacht. Gevolg: veel tranen en diepe teleurstelling. Dat vertelt ze voor het eerst op televisie, in het programma "Vlaanderen herleeft", waarin Eric Goens de heropstart van de muzieksector na de verschillende lockdowns volgt. Het is geen toeval dat Cruysberghs bijzonder discreet bleef over het einde van haar carrière bij Hooverphonic. "Als we daarover veel interviews zouden doen, dan zou de pers op zoek gaan naar roddels", zegt ze daarover.

Het nieuws over de terugkeer van zangeres Geike Arnaert naar Hooverphonic sloeg in november 2020 in als een bom. Want dat betekende ook het einde van de Hooverphonic-carrière van Luka Cruysberghs (20), na ruim 2,5 jaar.  

Cruysberghs werd nog voor haar 18e gebombardeerd tot frontvrouw van Hooverphonic, kort nadat ze "The Voice van Vlaanderen" had gewonnen, onder de hoede van coach en Hooverphonic-bezieler Alex Callier. Maar plots was er het telefoontje, dat abrupt een einde maakte aan Cruysberghs carrière bij Hooverphonic, schijnbaar van de ene dag op de andere.

Dat de zangeres haar ontslag moest vernemen via een online Zoomvergadering, terwijl ze op vakantie was in Portugal, vertelde ze eerder al op MNM. Maar ze doet voor de camera bij Eric Goens voor het eerst haar hele verhaal over dat pijnlijke gesprek. Teleurstelling is de emotie die maanden later nog steeds overheerst, en dat is ook te zien aan Cruysberghs.

Videospeler inladen...

Ik had het niet verwacht, maar ik voel geen woede, vooral grote teleurstelling. Maar ik snap dat Geike wou terugkeren.

"Ik was op vakantie in Portugal, en er was een vergadering gepland, die online zou doorgaan. En tijdens dat gesprek werd me dat gewoon verteld. En dat was heel erg schrikken, want ik had dat niet echt verwacht", zegt Cruysberghs daarover. "De reden voor mijn exit, was dat Geike het zag zitten om terug te komen. En dat snap ik ook wel."

Cruysberghs heeft tot nu toe nauwelijks gesproken over haar einde bij Hooverphonic. En dat is geen toeval: ze timmert - voorlopig in alle stilte, en zonder steun van een platenfirma - aan haar weg als soloartiest. Maar er is meer.

"Als we hierover veel interviews gingen doen, dan zouden journalisten op zoek gaan naar dirt (roddels en smerige details, red.), naar wraak, en roddels, zeiden ze", zegt Cruysberghs, die niet bevestigt dat haar expliciet gevraagd werd om haar exit dood te zwijgen. 

"Maar niemand heeft een boodschap aan een gefrustreerde ex-zangeres van Hooverphonic. Mensen gaan me daar niet bepaald sympathieker door vinden. Ik voel ook geen woede naar hen (Alex Callier en Raymond Geerts, red.) toe, eerder teleurstelling. Dus ja: ik ben geschrokken, en ik heb hier tranen om gelaten."

En nu? "Spaargeld investeren in solocarrière"

Maar Cruysberghs blijft niet bij de pakken zitten. Corona of niet: ze gaat voluit voor haar muzikale droom. In een studio in Durbuy heeft ze dit voorjaar eigen nummers opgenomen, die héél anders klinken dan het Hooverphonic-repertoire: een pak poppyer, en dansbaarder. En aan die vakantie in Portugal heeft ze ook iets positiefs overgehouden: asielhond Rebel, die ze ter plekke prompt adopteerde.

Een platencontract heeft Cruysberghs nog niet, en dus moet de jonge zangeres zelf investeren in haar toekomst. "Een opnamestudio huren, dat kost 800 euro voor 5 dagen. Gelukkig heb ik bij Hooverphonic goed kunnen sparen. Ik heb alleen een plan A, dus ik moet er zelf in geloven, anders gaat dit niet werken", zegt ze.  

Meer zien? Eric Goens volgt mensen voor én achter de schermen in de muzieksector tijdens de afgelopen coronaperiode en de huidige heropstart. Hoe brengen artiesten, die normaal op het podium staan, hun vrijgekomen tijd door? En wat met de vele medewerkers achter de schermen? "Vlaanderen herleeft" is vanaf donderdag 12 augustus drie weken lang te zien op Eén en via VRT NU

Meest gelezen