Hoe maak je de perfecte gin-tonic? “Jouw tonickeuze bepaalt voor 90% de smaak van je cocktail”
Gin-tonic is al jarenlang dé favoriete cocktail van velen. Toch halen we vaak niet het volledige potentieel uit de godendrank. “Met een gin-tonic kan je zoveel kanten uit. Deze zomer zijn vooral kruidige en florale gins erg in trek. Instant vakantiegevoel in je glas.” Bartender Noa Ongevalle van The Pharmacy deelt zes tips voor een perfecte gin tonic.
1.Denk na over je tonic
“Enkele jaren geleden werd de ene na de andere gin op de markt gebracht. We zien nu hetzelfde gebeuren met tonic. Tonics zijn hipper dan ooit. Er bestaat voor ieder wat wils, maar de ene tonic is de andere niet. Jouw tonickeuze bepaalt voor 90% de smaak van je cocktail. Denk dus goed na over wat je lekker vindt en hou rekening met de gin. Hoe neutraler je gin, hoe meer je tonic de uiteindelijke smaak zal bepalen. Bij een klassieke citrusachtige gin kan je gerust een meer aromatische tonic gebruiken. Een indian tonic zal het bittere uit de gin subtiel naar boven halen. Heb je het graag wat zoeter? Dan is een vlier- of oranjebloesemtonic een aanrader. Kies je voor een meer uitgesproken gin? Ga dan voor een neutralere tonic, zoals een mediterranean met rozemarijn- en citrusaroma’s.”
Op zoek naar een citrus-tonic met een kruidentoets? Bekijk hier onze aperobox met korting.
2. Hou je aan the perfect serve
Avontuurlijke zielen kunnen uiteraard naar hartenlust met smaakcombinaties experimenteren. Speel je liever op veilig? “Zoek dan op wat the perfect serve van je gin is. Zo goed als elke gin schrijft een soort van smaakhandleiding uit, die je mits wat Googelen snel terugvindt. Die perfect serve vertelt je welk type tonic het best bij je gin past en welke botanicals de ginsmaak accentueren. Hendrickx gin is bijvoorbeeld het lekkerst in combinatie met een vlierbessentonic, iets wat weinigen weten. Sommige labels vermelden hun perfect serve trouwens ook op de achterkant van de fles. Handig!” Liever nog makkelijker? Er bestaan tegenwoordig heel wat cocktailpakketten die al het nodige bevatten voor de perfecte gin-tonic.
Sommigen gooien zelfs een compleet fruitmandje in hun gin-tonic. Mooi, maar niet echt smaakvol.
3. Overdrijf niet met garnering
Rozenblaadjes, frambozen, citrusvruchten… “Sommigen gooien zelfs een compleet fruitmandje in hun gin-tonic (lacht). Mooi, maar niet echt smaakvol. Bij The Pharmacy zijn we eerder zuinig met garnering. Een teveel aan extra’s gaat ten koste van de ginsmaak. Hou ook rekening met de botanicals in je gin. Deze zomer zijn florale en kruidige gins erg in trek. Daarbij is een takje rozemarijn erg lekker als garnering. Bij Copperhead gebruik je best wat pompelmoes, een schijfje limoen past dan weer perfect bij Bombay. Voeg de garnering altijd pas op het einde toe. Hoe langer die extraatjes in je glas zitten, hoe sterker ze de smaak van je gin veranderen. Gedroogde botanicals geven amper smaak af. Ideaal voor wie van versiering én de pure ginsmaak houdt.”
Hoe minder ijsblokken in je glas, hoe sneller ze smelten. Vul je glas dus volledig met ijs.
4. Gebruik een maatbeker
“Ook al ben je een echte gin-tonic kenner: gebruik altijd een maatbeker. Giet je uit de losse pols, dan zal je cocktail de ene keer sterker of bitterder zijn dan de andere. De balans tussen gin en tonic moet goed zitten. De perfecte gin-tonic bestaat uit 5 cl gin en 15 cl tonic. Afhankelijk van de tonic die je gebruikt is dat ¾ of een volledig flesje. Bij sommige gins kan je de dop van de fles trouwens als maatbeker gebruiken. Bij Gin Mare past 5 cl gin perfect in de dop!”
Zelf de fles en smaak van je gin personaliseren? Stel hier je eigen gin samen.
5. Ice ice baby
“Mensen denken vaak dat ijs hun gin-tonic zal verwateren, maar het tegendeel is waar. Hoe minder ijsblokken in je glas, hoe sneller ze smelten. Probeer het maar eens! Voor de perfecte gin-tonic vul je een bolvormig of longdrink glas volledig met ijs. Giet er dan 5 cl gin bij, top op met 15 cl tonic en geef a little stir om de smaken goed te mengen. De liefhebbers onder ons kunnen hun cocktail afwerken met wat garnering. Et voilà, genieten maar!”
Nog op zoek naar een lekkere gin en bijpassende tonic? Bekijk hier het volledige apero-aanbod op HLN Shop.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vtwonen
Stralend schone ramen: met deze tips verban je vegen voorgoed naar het verleden
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”