VS hebben hoogste kindersterftecijfer van alle rijke landen

Een Amerikaans kind heeft 76 procent meer kans om voor de leeftijd van één jaar te sterven dan zijn Europese, Australische of Canadese tegenhanger. Van elke 100.000 geboortes, zijn er zeventien fataal voor de moeder. Dit cijfer is twee keer zo hoog dan in Frankrijk.

De gezondheidszorg in de VS, die hier al jarenlang een slechte reputatie heeft, heeft een impact op de levensverwachting van de Amerikanen – en dat al op jonge leeftijd. Hoewel de Verenigde Staten een van de meest welvarende naties ter wereld zijn, hebben ze het hoogste kindersterftecijfer van de ontwikkelde landen.

Dat is de conclusie van een studie van The Commonwealth Fund, een filantropische organisatie die campagne voert voor betere toegang tot gezondheidszorg. Elf van ’s werelds meest welvarende landen werden met elkaar vergeleken en gerangschikt. De VS zijn de slechtste van de klas. Uit de studie bleek dat het land 177 vermijdbare sterfgevallen telde per 100.000 mensen. Dat is meer dan twee keer zoveel als in Zwitserland, dat 83 per 100.000 gevallen heeft.

Geboorte

Opvallend: per 100.000 geboortes sterven er 5,7 kinderen, terwijl 17,4 per 100.000 bevallingen in de VS leiden tot de dood van de moeder. Ter vergelijking: het op één na hoogste cijfer is in Frankrijk, waar de gemiddelde moedersterfte 7,6 sterfgevallen per 100.000 geboorten bedraagt. De helft van het Amerikaanse cijfer.

Een eerdere studie, op basis van statistieken van 2001 tot 2010, schatte dat een kind in de VS 76 procent meer kans had om voor zijn of haar eerste verjaardag te sterven dan een baby geboren in negentien andere ontwikkelde en democratische landen. En als ze het overleven, is de kans nog steeds 57 procent groter dat ze het negentiende levensjaar niet halen.

Dalende levensverwachting

Voor ouderen ziet het er niet veel beter uit: de gemiddelde levensverwachting bedraagt slechts 83 jaar, de sterkste daling sinds de Tweede Wereldoorlog.

In de studie van het Commonwealth Fund werden de bestudeerde landen met elkaar vergeleken volgens deze vijf categorieën: toegang tot zorg, administratieve efficiëntie, rechtvaardigheid en zorgresultaten. De VS kwamen op de laatste plaats in vier van deze categorieën en op de tweede plaats in het zorgproces (het percentage postoperatieve complicaties was bijvoorbeeld een sterk punt van de VS, evenals een goede diagnose).

In de VS krijg je niet per se slechte zorg, maar je moet het je wel kunnen veroorloven. Van de bestudeerde landen is de VS het enige land dat geen universele gezondheidszorg heeft. Dit is een zeer controversieel onderwerp in de VS, waar de idee van het heffen van belastingen voor het welzijn van de meerderheid van de bevolking niet breed gedragen wordt.

(bzg)

Meer