Betogers tegen de omstreden wet.
The Associated Press

Pools parlement keurt omstreden wet goed die einde kan betekenen van laatste regeringskritische zender

In Polen heeft het parlement een omstreden aanpassing van de mediawet goedgekeurd. De aanpassing maakt het buitenlandse bedrijven onmogelijk om een meerderheidsbelang te hebben in Poolse media. De wet dreigt het einde te betekenen van de laatste regeringskritische tv-zender van het land, want die is voor een groot deel in Amerikaanse handen.

De controversiële aanpassing van de wet beroert al een tijdlang de gemoederen in Polen. Gisteren werd er nog gedemonstreerd door tegenstanders die het wetsvoorstel zien als een aanval op de persvrijheid. 

De aanpassing van de mediawet maakt het buitenlandse bedrijven onmogelijk om een meerderheidsbelang te hebben in Poolse media. 

Regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), de grootste partij van Polen, zegt dat ze de wet ziet als een manier om buitenlandse beïnvloeding via de pers te voorkomen. Maar het wetsvoorstel, hoewel breed geformuleerd, neemt specifiek één zender in het vizier: TVN, de laatst overgebleven regeringskritische zender in Polen. Die is voor het grootste deel in handen van het Amerikaanse Discovery. De wetsaanpassing betekent hoogst waarschijnlijk het einde van de zender.

Al kort na haar aantreden heeft PiS haar greep op de media stelselmatig uitgebreid. Dat gebeurde in eerste instantie door de staatsomroep TVP om te vormen tot een propagandakanaal, "Noord-Korea light", zoals correspondent Marc Peirs in Polen het noemt.

Regeringscrisis

De goedkeuring is een overwinning voor PiS, na een parlementszitting die erg chaotisch was verlopen. Het parlement stemde eerst nog voor een uitstel van de stemming, maar toen bleek dat er geen alternatieve datum was vastgelegd, kwam het daar later dan toch op terug. 

Toch is de invoering van de wetsaanpassing nog geen certitude. Ook de Senaat moet zich erover buigen, waarna president Duda zijn handtekening moet zetten. 

Onenigheid over de mediawet heeft de Poolse regering ook al in een crisis gedompeld. Gisteren werd de leider van een van de kleine coalitiepartners, Jaroslaw Gowin, die zich al langer verzette tegen de mediahervormingen, uit de regering gezet, waardoor die haar meerderheid verloor. 

Meest gelezen