Een derde meer patiënten in ziekenhuizen en op intensieve zorg, toename besmettingen vertraagt

 ©  Marc Gysens

De bezetting in de ziekenhuizen en op de intensieve zorg is op een week met een derde gestegen. Tegelijkertijd vertraagt de toename van het aantal besmettingen, al blijft het reproductie getal op 1,16.

cevt
Bron: Sciensano, Belga

Op een week tijd is het aantal patiënten in de Belgische ziekenhuizen en op de intensieve zorg-afdelingen van die ziekenhuizen met 35 procent gestegen, naar respectievelijk 454 en 124 patiënten. Dat blijkt donderdag uit de gegevens op het coronadashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. In de afgelopen week werden er dagelijks gemiddeld 48,3 mensen met corona opgenomen in de ziekenhuizen, een stijging met 26 procent.

Het aantal coronabesmettingen stijgt nog altijd verder, maar die stijging lijkt te vertragen. Tussen 2 en 8 augustus werden dagelijks gemiddeld 1.738 nieuwe gevallen geregistreerd, een stijging met 8 procent. Het reproductiegetal ligt woensdag op 1,16

.• Volg hier al het recente nieuws over het coronavirus

Er werden iets meer dan 50.000 tests uitgevoerd, waarvan er 3,9 procent positief bleek. Dat is 0,7 procent meer dan in de voorgaande periode. Het totaal aantal testen nam wel met 8 procent af.

Samen met de andere indicatoren stijgt ook het aantal overlijdens, al blijft dat cijfer relatief laag. In dezelfde periode zijn er elke dag gemiddeld 3,6 overlijdens per dag gemeld, een stijging met 14 procent. In totaal eiste de pandemie in ons land al 25.282 overlijdens.

Tot slot blijkt uit de gegevens van Sciensano nog dat 8,23 miljoen mensen al minstens één prik van een coronavaccin kregen. Dat komt overeen met 71,4 procent van de volledige bevolking. Er zijn ook al 7,45 miljoen mensen volledig gevaccineerd (64,7 procent).

Correctie 12 augustus 2021: Eerder liet Sciensano weten dat er 494 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, maar het zijn er 454.

Voor meer cijfers kunt u terecht op het dashboard van Sciensano.