Ham krijgt een inclusieve speeltuin: speelpret voor kinderen met en zonder beperking

De gemeente Ham legt de laatste hand aan een speeltuin waar ook kinderen met een beperking hun hartje kunnen ophalen. Zo is er onder meer een stilteruimte voor kinderen met ADHD. Voor slechtziende of blinde kinderen zijn er klank- en voelwanden. Maar het is vooral belangrijk dat alle kinderen met of zonder beperking er kunnen samenspelen. 

Momenteel wordt er nog met man en macht aan de speeltuin gewerkt om hem tegen volgende week klaar te hebben. De speeltuin ligt in ' Vlietje in Ham waar jong en oud nu al terecht konden om zich te ontspannen. Maar volgens schepen Nico Engelen (Open VLD) was de plek aan renovatie toe en wilde ze een speelplek maken waar alle kinderen met of zonder beperking met elkaar kunnen spelen en waar ouders en ouderen elkaar kunnen ontmoeten. Zo is er meteen gekozen voor een rolwagenpad. 

Jurn Anthonis zit zelf in een rolstoel en hij werkte mee aan het ontwerp van de nieuwe speeltuin. Hij vindt het vooral belangrijk dat kinderen met een beperking, " niet apart worden gezet maar de kans krijgen om samen te spelen met andere kinderen". Want zo komt er samenhorigheidsgevoel.

Jurn wil ook ingaan tegen het stereotype beeld dat er nog altijd bestaat over mensen met een beperking. "We zouden niet veel kunnen, maar dat is niet zo, wij kunnen ook heel veel, weliswaar op een andere manier maar dan moeten we wel de kans krijgen zoals in deze speeltuin". 

Meest gelezen