Marc Noppen over lage vaccinatiegraad in Brussel: “We moeten het niet-gevaccineerden zo moeilijk mogelijk maken”

Marc Noppen ©  Kris Van Exel

De vaccinatiegraad in Brussel blijft ver onder het niveau van de rest van het land. Nog geen 50 procent van de volwassen bevolking is er gevaccineerd (49,72 procent), terwijl dat in Wallonië 66 procent en in Vlaanderen zelfs 77 procent is. Problematisch, vindt CEO van het UZ Brussel Marc Noppen, die aandringt op maatregelen. “We moeten het niet-gevaccineerden zo moeilijk mogelijk maken”, klonk het woensdagavond in ‘Terzake’.

jvh
Bron: VRT NWS

Het feit dat de vaccinatiecampagne in Brussel moeizaam verloopt, is volgens Noppen een “typisch grootstedelijk fenomeen”: “We bereiken die bevolking heel moeilijk: sommige gemeenschappen in dergelijke steden volgen de nationale media niet, ze halen hun nieuws eerder op internet of in Whatsapp-groepen.” Volgens Noppen stelt dat probleem zich “internationaal bekeken wel in meerdere multi-etnische grootsteden. De cijfers in Londen zijn bijvoorbeeld vergelijkbaar met die van Brussel.”

Dat de cijfers in Antwerpen – volgens Antwerpenaars toch ook nog altijd een grootstad – wel beter zijn (65 procent van volwassen bevolking), is volgens Noppen geen argument. “Die vergelijking gaat niet op. Brussel heeft 185 nationaliteiten en 70 talen, en is onze enige internationale stad.”

Toch erkent Noppen dat er “te lang gewacht is om naar de burger zelf en de wijken te gaan. Om vaccintwijfelaars te overhalen, zullen we zelf naar die groepen moeten gaan, en het leven van de niet-gevaccineerden zo moeilijk mogelijk maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen