In chemie en farma verdien je gemiddeld het meest: expert onthult waarom
SalarisHet is algemeen geweten dat je in de chemie of farmaceutische industrie aan de slag moet als je goed je boterham wil verdienen. Waar het gemiddelde maandloon in België 3.627 bruto bedraagt, ligt dit in deze sectoren volgens het Belgische statistiekbureau Statbel op maar liefst 4.669 euro. Maar hoe komt dat eigenlijk? “De war on talent woedt hier erg hevig”, verklaart Frank Vander Sijpe van Securex aan Jobat.be.
Topmensen met toplonen
“Er zijn een aantal redenen waarom de lonen in de chemie en farmaceutische industrie al van oudsher zo hoog zijn”, weet Frank Vander Sijpe, Director HR Trends & Insights bij Securex. “Dat onderzoek en innovatie ontzettend belangrijk zijn, is er één van. Omdat alles afhangt van patenten moeten die bedrijven continu nieuwe chemische en farmaceutische producten ontwikkelen om winst te maken. Daarvoor heb je de beste mensen nodig. Dat bleek ook met corona: je wil graag R&D-experten in huis hebben die snel een vaccin kunnen maken. Om toppersoneel binnen te halen, moet je toplonen bieden. Te meer omdat specialisten in wetenschappen, technologie en engineering overal erg gegeerd zijn.”
Volgens Statbel verdienen R&D-medewerkers in de chemie en farmacie gemiddeld 5.598 euro bruto per maand, ofwel zo'n 3.060 euro netto. Ter vergelijking: het gemiddelde loon in research & development over alle sectoren heen bedraagt 5.026 euro bruto (2.829 euro netto).
Meteen solliciteren? Hier vind je alle vacatures in chemie en farma
Non-stop productie
Ook als arbeider in de chemische en farmaceutische sector verdien je bovengemiddeld. “Dat komt omdat de machines in het productiegedeelte van deze bedrijven ontzettend duur zijn”, verklaart Vander Sijpe. “Ze moeten optimaal worden benut en draaien dus dag en nacht, 7 op 7. Door een goed loon aan te bieden slagen de firma’s erin om werkkrachten te vinden die in een volcontinu systeem willen werken en veel flexibiliteit aan de dag leggen.” Volgens Vander Sijpe zijn veel productiearbeiders in deze sector bovendien hoger geschoold. “Nauwkeurigheid is in zo’n omgeving heel belangrijk. Je assembleert geen machine, je werkt met chemische stoffen. Als er iets misgaat, kan dat ernstige gevolgen hebben. Dankzij het loonpakket kunnen deze bedrijven vaak bachelors overtuigen om in de productie te starten.”
Reken als hooggeschoolde productiearbeider op een gemiddeld brutoloon van 4.434 euro (2.601 euro netto) in deze sector. Heb je geen hoger diploma, dan zal je loon rond de 3.776 euro bruto (2.261 euro netto) schommelen.
Jonge starters nodig
Niet alleen de aard van het werk dwingt werkgevers in de chemie en farmaceutische industrie ertoe om aantrekkelijke loonpakketten aan te bieden. De sector kampt ook met een enorme vergrijzing. “Een op de drie werknemers is momenteel ouder dan 50 jaar”, weet de hr-expert. “De bedrijven moeten de komende jaren dus heel wat mensen vervangen. Bovendien is de sector volop aan het groeien, waardoor er sowieso meer werkkrachten nodig zijn. Hoge lonen én startlonen zijn dus een must om jonge mensen aan te trekken en te behouden.”
Ook elders kan je goed verdienen: met deze tips rijf je in iedere sector een mooi salaris binnen
Bedrijfscultuur
De uitstekende voorwaarden gelden trouwens niet alleen voor R&D-experten en productiemedewerkers. “Alle werknemers worden goed betaald, van administratieve krachten tot hr-medewerkers. Dat is eigen aan de cultuur van die firma's”, aldus Vander Sijpe. Bovendien bestaan er heel wat loonafspraken binnen de sector, waardoor je als werknemer sowieso in een hoge schaal terechtkomt. Ongeacht je profiel. Een administratief medewerker verdient in de chemie en farmacie bijvoorbeeld gemiddeld 3.387 euro bruto (2.136 euro netto), terwijl dat over alle sectoren heen 3.090 euro bruto (2.004 netto) is.
Internationale reuzen
Natuurlijk zou iedere werkgever zijn personeel graag een riant loon bieden. De war on talent woedt immers overal. Producten van chemische en farmaceutische bedrijven kennen doorgaans echter een gemiddeld hogere bruto winstmarge in vergelijking met die van veel andere sectoren. “Die winstmarge laat hen toe om te investeren in hun duur machinepark én in hun personeel”, besluit de expert. “Bovendien zijn de meeste werkgevers in de chemie en farma grote, internationale spelers. Die hebben nu eenmaal meer middelen en betalen gemiddeld genomen beter dan kleine organisaties.”
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Op je 50ste met pensioen? Volg deze vijf stappen: “Zorg altijd voor een plan B, C en D”
-
14
PROMOJAGERS SUPERTIP. Veel producten ‘tweede gratis’ bij Albert Heijn: “Rekken waren snel leeg”
Winkelketen Albert Heijn organiseert opnieuw een hamster-actie. Voor heel wat producten geldt dat als je er één aankoopt, je een tweede gratis krijgt. Promojagers België maakt er zijn wekelijkse supertip van voor de lezers van HLN. -
PREMIUM
Voor minder dan 11 euro eet je hier de lekkerste dame blanche: Luc Bellings geeft een 0/10, maar ook een 10/10
De dame blanche is een klassieker in Vlaamse brasserieën. Maar waar eet je de beste? Sterrenchef Luc Bellings trekt zoals elke maand naar Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent en Tongeren, dit keer op zoek naar smeuïg vanille-ijs, slagroom die níét uit een spuitbus komt en verse chocoladesaus: “Ik kan niet geloven dat ze maar zes euro vragen voor een dame blanche van deze kwaliteit.” -
-
PREMIUM
“Uitstekende investering”: Kurts appartement in Nieuwpoort is al 100.000 euro meer waard
-
Voor eens en altijd: zijn ijsblokjes in wijn om af te koelen een goed idee of niet?
Wie graag wijn met ijs drinkt, weet al dat je die keuze geregeld moet verdedigen. Is dat snobisme onder wijndrinkers, of is er wel degelijk een reden om ijs weg te laten uit je glas? Beïnvloeden die ijsblokjes de smaak of niet? Sommelier Tom Dillemans en HLN-chef Piet Huysentruyt leggen uit. -
“Pas op voor het cocktaileffect”: waarom extra vitamine C in je voeding niet gezonder is
Vitamines zijn gezond. Haal je dan ook meer uit een voedingsmiddel als er ‘(extra) vitamine C’ op prijkt? Nee, schrijft Eva Kestemont, journalist en auteur van ‘Verbeterd Recept’: “Producten die groots uitpakken met vitamine C zetten de consument op het verkeerde been.” -
HLN Shop
Temperatuur van 350 °C is een minimum: in twee stappen naar de beste pizza uit je eigen (speciale) oven
-
Mijnenergie
Waarom betaal je als single (veel) meer voor energie? En hoe breng je daar verandering in?
-
PREMIUMGETEST
“Pak Twix voor 1 cent, maar er zijn addertjes”: zo goedkoop is de online supermarkt voor (bijna) vervallen producten ‘Fodello’ écht
Een pak Twix of volkoren pasta voor één eurocent? Of acht flesjes Fever Tree voor 5 euro? Spotgoedkoop lijken de producten op Foodello, een online ‘supermarkt’ die zaken verkoopt die binnenkort vervallen. Maar hoeveel bespaar je daarmee? En is het de moeite om er elke week te bestellen? Wij testten het uit. “Het valt op dat de ‘lokkertjes’ je over de streep moeten trekken.” -
Independer
Van 60 tv-zenders minder tot geen programma's opslaan: waarom gooi je je decoder beter niet klakkeloos buiten?
Je hoort en leest het de laatste jaren wel vaker: kijkers die hun televisieabonnement opzeggen en alleen nog via het internet naar tv kijken. Zo bespaar je geld, dat is een feit. Maar er zijn ook goede redenen om je decoder tóch te houden. Independer.be somt ze op. -
PREMIUM
Taylor Swift zweert bij dit populaire supplement. Werkt het echt? “Het kan dat je het al eens nam zonder dat je het wist”