Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdSmartphones

Neen, u moet een natte smartphone niet gewoon in rijst leggen. Dit is wat u wél kunt doen

Zeewater is vanwege het zoutgehalte extra schadelijk voor onze toestellen.Beeld thinkstock

We leven in een mooie tijd waarin we zorgeloos door de regen kunnen wandelen zonder die broodnodige Instagram-sessie te moeten verstoren. Maar ook onze nieuwe ‘waterbestendige’ smartphones hebben hun limiet, zo blijkt. 

Want ‘waterbestendig’ betekent natuurlijk niet dat uw toestel volledig immuun is voor water. Het betekent wél dat u gerust uw smartphone een keer of twee kunt laten vallen in de wc-pot, zolang u hem er snel weer uit vist - en grondig reinigt. Dus, een tijdelijke weerstand tegen water voordat er schade optreedt? Ja. Een excuus om met uw mobieltje te gaan zwemmen? Neen.

De Italiaanse mededingingsautoriteit tikte Apple vorig jaar nog op de vingers voor die valse advertising. De smartphonefabrikant claimde dat verschillende iPhone-modellen waterbestendig waren, maar verduidelijkte niet dat dit enkel onder specifieke omstandigheden het geval is, aldus de waakhond. Apple kreeg een boete in de bus van (amper) 10 miljoen euro.

Hoe waterdicht is uw smartphone dan wél?

De stof- en waterbestendigheid van uw toestel wordt aangegeven door de zogenoemde International Protection Rating (IP). De IP-waarde van een elektronisch apparaat geeft aan hoe goed het beveiligd is tegen de indringing van zowel vaste stoffen als vloeistoffen.

De code bestaat altijd uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de bescherming tegen vaste stoffen, en het tweede cijfer de resistentie tegen vloeistoffen aanduidt. Zo is een telefoon met een IP68-classificatie volledig beschermd tegen stof, vuil en zand (6), én tegen een onderdompeling in water tot een diepte van ‘meer dan een meter’ (8). 

Maar in die (8) ligt net het addertje: smartphonefabrikanten zijn namelijk zelf verantwoordelijk om de exacte diepte en tijd van die onderdompeling te bepalen. 

Neen, u moet een natte smartphone niet gewoon in rijst leggen. Dit is wat u wél kunt doen
Beeld EPA

Ter vergelijking: de paradepaardjes van Apple (iPhone 12) en Samsung (Galaxy S21) lopen beiden te koop met een IP68-classificatie. Maar laten we ook de kleine lettertjes onderaan de pagina onder de loep nemen. De iPhone 12 kan een duik nemen van 30 minuten op een maximale diepte van 6 meter voor er ernstige schade opduikt. Terwijl de onderdompelingslimiet van de Galaxy S21 de grens trekt bij 30 minuten op anderhalve meter diepte.

Deze testen worden overigens uitgevoerd in zoet water. Als u een glas water omstoot zal uw loyale kompaan het niet eens voelen, maar een duik in de oceaan is dus uit den boze.

Hoe controleer ik of er waterschade is?

De meeste smartphones zijn voorzien van een interne indicatorstrip die verkleurt wanneer hij in contact komt met water. Gewoonlijk vindt u de strip terug in de opening waar de simkaart hoort. Let op: een verkleurde strip zorgt er meestal voor dat uw mobiele vriend niet meer in aanmerking komt voor de standaard fabrieksgarantie.

Als u een recenter toestel hebt, dan krijgt u mogelijk een notificatie wanneer er vocht in de oplaadpoort wordt gedetecteerd. Deze melding verdwijnt ook pas als de poort weer droog is.

De meeste smartphones hebben een indicator om oppervlakkige waterschade op te meten.Beeld Samsung/Apple

Maar wat doe ik dan bij waterschade?

“Een nacht in een afgesloten doos met ongekookte witte rijst”, zo luidt de raad van Tante Kaat al sinds jaar en dag. Talloze praktijktesten toonden echter al aan dat u het populaire advies best met een korrel, wel, zout neemt. Zo toonde een testhttps://www.gazelle.com/thehorn/wp-content/uploads/2014/05/Water-Damage-Prevention-and-Recovery.pdfvan smartphoneverkoper Gazelle aan dat pakweg silicagel - u weet wel, die kleine zakjes die u krijgt in nieuwe schoenen en tassen - of couscous veel effectiever zijn dan ongekookte witte rijst.

Ritesh Chugh, hoofddocent in informatiesystemen en analyse aan de CQUniversity in Australië, legt bij The Guardian uit wat u wél kan doen, in negen stappen:

1. Zet uw toestel onmiddellijk uit.

2. Is uw smartphone waterbestendig maar morste u er een andere vloeistof (bijvoorbeeld frisdrank) over? Dan raden zowel Apple als Samsung aan om het toestel onder te dompelen in stilstaand kraanwater (maar niet onder een lopende kraan, want dat kan schade veroorzaken).

3. Veeg het toestel droog met keukenpapier of een zachte doek.

4. Schud het toestel voorzichtig om het water uit de oplaadpoorten te verwijderen, maar vermijd krachtig schudden - dit kan de vloeistof namelijk verder verspreiden.

5. Verwijder de SIM-kaart.

6. Gebruik een spuitbus met perslucht om het water uit de SIM-kaartlade en andere openingen te blazen. Let op: gebruik hier géén hete haardroger voor.

7. Leg de smartphone voor een ventilator, met de oplaadpoort richting de luchttoevoer.

8. Leg uw toestel in een luchtdichte verpakking vol met silicagelpakketten of een ander droogmiddel zoals rauwe couscous. Deze helpen het vocht te absorberen.

9. Laad de smartphone pas op als u zeker weet dat hij droog is. Apple raadt zelfs aan ten minste vijf uur te wachten nadat een telefoon droog lijkt (of totdat de notificatie is verdwenen).

Heeft u alle bovenstaande stappen doorgaan en zit u nog steeds met een defect toestel? Probeer de telefoon dan niet zelf te openen, en contacteer een professional.

De zakjes met Silica Gel.Beeld RV