Delphine Lecompte in oog van storm na lezersbrief over pedofilie: “Ranzig. Buitengewoon ranzig”

Delphine Lecompte. ©  luc daelemans

Dichteres Delphine Lecompte, bekend bij het brede publiek van haar deelname aan De slimste mens ter wereld, ligt donderdag zwaar onder vuur op sociale media. Aanleiding is een lezersbrief van Lecompte in Humo, waarin ze oproept om te “aanvaarden dat pedofilie in elk van ons huist”.

tlg, tr, jvh

De lezersbrief van Lecompte handelt over de aanpak van de Nederlandse journalist Sven van der Meulen, die een Vlaamse acteur als mogelijke pedofiel ontmaskerde. Volgens Lecompte gaat het om “patserig, vulgair vertoon van een corrupte mediageile rioolrat”.

Maar in haar brief hekelt ze niet enkel de werkwijze van de journalist. Ze noemt pedofielen een “gemarginaliseerde kwetsbare groep die al jaren als ziekelijk uitschot wordt behandeld door de fatsoenlijke moralistische goegemeente” en spreekt over de “demonisering van de pedofiel”. Daarnaast wijst ze op het feit dat “de meeste pedofielen nooit overgaan tot pedoseksuele daden en dat elke mens weleens aangetrokken wordt tot onschuld en jeugdigheid”.

Lecompte vreest dat heksenjachten op pedofielen net tot meer “pedofiele uitwassen en kinderpornografie die we met z’n allen willen vermijden” zullen leiden. “Het lijkt me wijzer om de pedofiel te leren kennen en aanvaarden. En om te aanvaarden dat pedofilie in elk van ons huist”, schrijft ze.

“Ranzig. Buitengewoon ranzig”

De brief schoot online bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) schrijft op Twitter dat hij de brief “ondertussen al 4x gelezen heeft, en nog steeds niet kan geloven dat mij gevraagd wordt te fantaseren over ‘expliciete ontmoetingen met een 5-jarig Roemeens bloemenverkoopstertje’. Ranzig. Buitengewoon ranzig.”

En ook Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) noemt de tekst van Lecompte “gewoon ranzig! Pedofilie mogen we op geen enkele manier goedpraten of normaliseren, laat staan excuses zoeken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen ontslag als museumdichter

Lecomte is momenteel museumdichter in Brugge, maar kan dat volgens de Vlaams Belang-fractie in het stadsbestuur niet blijven. Fractieleider Stefaan Sintobin roept op om de samenwerking met Lecompte per direct stop te zetten. “Ze nuanceert, normaliseert en praat pedofilie zelfs goed”, zegt hij. “Ik was dan ook gechoqueerd toen ik de lezersbrief las. En mijn verontwaardiging werd nog groter toen ik vaststelde dat deze vrouw een uithangbord van onze stad en onze musea is. Zo zorgt ze alleen voor negatieve publiciteit. Daarom eisen wij dat de samenwerking meteen gestopt wordt.”

Het Brugse stadsbestuur boog zich donderdagmiddag over de uitspraken van Lecompte en de oproep van Vlaams Belang, maar laat weten dat het geen verdere stappen zal ondernemen. “We staan voor het recht op vrije mening en artistieke vrijheid”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Lecompte werd in december 2020 aangesteld als museumdichter. Het is de bedoeling dat ze in die optiek een aantal gedichten schrijft over museumobjecten uit de collecties van Musea Brugge.

Reactie Lecompte: “Nergens geschreven dat ik pedofilie fantastisch vind”

Lecompte reageerde donderdagmiddag ook zelf op de heisa, in een nieuw stuk op de website van Humo. “Toen ik in mijn meest recente lezersbrief in Humo mijn afschuw uitsprak over de holle opportunistische scrupuleloze mediastunt van journalist en pedojager Sven van der Meulen, wist ik meteen dat mijn brief aldus zou worden geïnterpreteerd: Delphine Lecompte neemt het nu ook al op voor pedofielen!”, schrijft ze daarin. “Terwijl ik enkel en alleen wilde beklemtonen dat de meeste mensen die de pech hebben om geboren te worden met een seksuele voorkeur voor kinderen, een leven lang vechten tegen die seksuele voorkeur en nooit overgaan tot pedoseksuele daden.”

“Ik heb evenwel nergens geschreven dat ik pedofilie fantastisch of bewonderenswaardig vind, en dat volwassenen zich naar hartenlust mogen vergrijpen aan minderjarige degenslikkers en 6-jarige fagottisten”, klinkt het verder. “Dat mag natuurlijk niet. Maar ik vind het verschrikkelijk dom en hardvochtig (en gevaarlijk) om alle pedofielen over dezelfde kam te scheren en te demoniseren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen