ArcelorMittal

Gentse staalreus ArcelorMittal vervangt steenkool deels door biokool

Het staalbedrijf ArcelorMittal in de Gentse haven verbrandt heel wat steenkool om het staal te produceren. Die brandstof wordt deels vervangen door milieuvriendelijker biokool. Voor elke ton biokool zal het bedrijf twee en een halve ton CO2 besparen.

Biokool is een hernieuwbare grondstof die het bedrijf Perpetual Next uit Nederland produceert. Dat bedrijf maakt de biokool van houtafval uit bijvoorbeeld tuin- en bosonderhoud en industrieel hout dat niet meer kan gerecycleerd worden. Volgens Joost Oostveen van het Nederlandse bedrijf is het de eerste keer dat hoogwaardige biokool wordt toegepast in de staalindustrie.

Groene energie

Om staal te kunnen produceren heb je een koolstofmolecule nodig, legt Oostveen uit. Dat kan met fossiele steenkool, maar het kan ook met bovengrondse afvalbronnen. "Een volledige overschakeling op biokool is praktisch gezien onmogelijk. De biokool is gemaakt uit afval uit landen waar er teveel van is als Scandinavië, de Baltische landen en Engeland."

Verdubbeling vraag naar staal

70 Procent van de staalproductie in 2020 (1,86 miljard ton) is gemaakt in hoogovens die fossiele steenkool gebruiken. ArcelorMittal verwacht dat de vraag naar staal tegen 2050 zal verdubbelen. Als je die blijft produceren zoals nu, dan zal ook de CO2-uitstoot verdubbelen. Er is dus een gewijzigd beleid nodig, de staalreus zet daarom al enkele jaren in op een vergroening van de productie. De biokool is daar een onderdeel van: "in vergelijking met het gebruik van fossiele steenkool wordt er per ton biokool 2,5 ton CO2 bespaard." Het staalbedrijf gebruikt ook windenergie.

Meest gelezen