©  Shutterstock

Vlaanderen blijft oranje, vrijwel heel Frankrijk kleurt rood op Europese coronakaart

Het Europese centrum voor ziektebestrijding (ECDC) heeft zonet een nieuwe kaart gepubliceerd. Het is op die kaart en data dat de FOD Buitenlandse Zaken zich baseert om reisadviezen te formuleren. Vlaanderen dreigde even rood te kleuren, maar we blijven nipt onder de grens.

Redactie

Elke donderdag publiceert het ECDC een nieuwe kaart van Europa met daarin groene, oranje en rode zones. Onze FOD Buitenlandse Zaken baseert zich op die kaart om haar reisadviezen vorm te geven. Dat betekent dat op basis van die kaart van de ECDC enkele nieuwe regio’s rood kleuren. Een zone kleurt rood als er in dat gebied tussen de 75 en 200 mensen per 100.000 inwoners positief testten in de laatste veertien dagen én de positiviteitsratio meer dan 4 procent bedraagt. Meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners alleen is ook voldoende voor een rode kleur.

Even zag het ernaar uit dat Vlaanderen rood zou kleuren. De ECDC-kaart deelt ons land in drie gebieden in: Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Al sinds 15 juli kleurt heel ons land oranje. De week nadien al kleurde Brussel rood, maar bleven Wallonië en Vlaanderen oranje en kennelijk zitten we qua besmettingscijfers nipt onder de grens.

 ©  ECDC.

Verder nieuw op de kaart: vrijwel heel Frankrijk kleurt rood. Het zuiden – Bretagne, Bourgogne en Nord-Pas-De-Calais-Picardie – staan nu ook op rood, enkel Centre-Val De Loire is nog oranje. In Oostenrijk kleuren de deelstaten Tirol en Vorarlberg oranje. Spanje blijft dieprood, al is er enige verbetering te noteren in de provincie Murcia. De autonome regio (en provincie) ging van diep naar ‘gewoon’ rood. In Italië is de regio Puglia van groen naar oranje gegaan. Calabrië en Basilicata gaan ook van oranje naar rood. Ook in het noorden van Europa stijgen de cijfers. Noorwegen kreeg er wat oranje zones bij, in Zweden kleurt het noorden nu rood. Ook opvallend: lang bleef het oosten van Europa gespaard van besmettingen, al lag dat waarschijnlijk aan beperkte testing en onbetrouwbare statistieken, maar nu kleurt ook Bulgarije grotendeels oranje.

Wat betekent dit voor reizigers?

Belangrijk om weten: de kaart van het ECDC wordt op donderdag gepubliceerd en ‘onze’ FOD Buitenlandse Zaken past haar reisadviezen op zaterdag aan. Er zit dus wat vertraging op de reisadviezen. Concreet: landen die donderdag door het ECDC op rood werden gezet krijgen dus zaterdag een nieuw reisadvies (en kleurcode) van ‘onze’ FOD. Als kers op de taart: “Verandert de kleurcode naar rood? Dan is de kleurcode geldig vanaf zondag”, aldus de website van Buitenlandse Zaken.

* Check voor de zekerheid altijd deze lijst op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Dat is de enige die officieel van tel is.

Staat jouw bestemming in bovenstaande ‘rode’ lijst? Al wie er langer dan 48 uur verbleef zonder volledig gevaccineerd te zijn of het voorbije half jaar de ziekte niet (bewezen) doormaakte, moet bij terugkeer een test laten afnemen. Dat kan op twee plaatsen: ofwel in het vakantieland (waar een test al snel 75 euro kost), ofwel maximaal 48 uur na terugkomst in België. In afwachting van het resultaat moet je dan in quarantaine.

Is het resultaat van zo’n test in het buitenland positief, dan moet je die quarantaine in regel op je vakantiebestemming uitzitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer