Vier overlijdens in ons land gelinkt aan toedienen coronavaccin

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bron: BELGA

Sinds de start van de vaccinatiecampagne in België wordt bij vier overlijdens een oorzakelijk verband met een vaccin waarschijnlijk geacht. In totaal zijn er 26.630 bijwerkingen gemeld na het toedienen van een coronavaccin.

Het FAGG beschouwt 6.788 meldingen als ernstig, vooral vanwege tijdelijke arbeidsongeschiktheid of de onmogelijkheid om het huis te verlaten. In 199 gevallen gaat het om overlijdens. Bij vier daarvan wordt een oorzakelijk verband met een vaccin waarschijnlijk geacht. Drie mensen overleden na toediening van het AstraZeneca-vaccin, terwijl één persoon het leven liet na een prik met het vaccin van Johnson & Johnson.

Het gaat om cijfers tot en met 10 augustus, toen 8.191.161 personen minstens een eerste dosis van een coronavaccin hadden gekregen. In die periode werden 26.630 bijwerkingen gemeld.

Daarvan werden 9.962 meldingen geregistreerd in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank Eudravigilance. De bijwerkingen waren voor de overgrote meerderheid koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats. “Dat zijn normale reacties die wijzen op de activatie van het immuunsysteem. Ze verdwijnen meestal na enkele dagen”, aldus het FAGG.

Bij de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna werden die bijwerkingen vaker gemeld na toediening van de tweede dosis, terwijl ze bij het AstraZeneca-vaccin vaker werden gemeld na de eerste dosis.

Het FAGG vraagt om bijwerkingen te blijven melden via www.eenbijwerkingmelden.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen