Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Meer coronapatiënten dan een jaar geleden: wie belandt er nu in het ziekenhuis?

Beeld Tim Dirven

Op dit moment liggen er 454 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, 124 van hen op de afdeling intensieve zorg. De ziekenhuisbezetting is daarmee op dit moment hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Exact een jaar geleden werden ‘maar’ 307 ziekenhuisbedden ingenomen door Covidpatiënten, 77 van hen kregen intensieve zorgen. Wie belandt op dit moment in het ziekenhuis, en hoe komt het dat er nu meer bedden zijn ingenomen dan vorig jaar?

Het aantal nieuwe opnames van Covidpatiënten in de ziekenhuizen is op een week tijd, tussen 5 en 11 augustus, met 24 procent gestegen, tot gemiddeld 48,3 nieuwe opnames per dag. Afgelopen dinsdag waren er 64 opnames, dat is het hoogste aantal sinds twee maanden. In totaal liggen er 454 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen, bijna 150 meer dan vorig jaar.

181 patiënten liggen in een ziekenhuis in Vlaanderen, dat is 40 procent van het totaal, tegenover 50 procent een jaar geleden. In Brussel liggen 133 patiënten in de ziekenhuizen, of 29 procent. Vorig jaar was dat nog 24 procent. Wallonië tot slot telt 140 bezette ziekenhuisbedden, of 31 procent van het totaal, tegenover 25 procent vorig jaar.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest liggen op dit moment 40 coronapatiënten op een afdeling intensieve zorg, dat is 32 procent van het totaal. Exact een jaar geleden telde Brussel slechts 14 ic-patiënten, of 18 procent van het totaal. Brussel neemt nu dus een bijna dubbel zo grote hap uit de totale bezetting dan vorig jaar.

In Vlaanderen liggen nu 46 patiënten op intensieve zorg, of 37 procent van het totaal. Een jaar geleden waren dat er 42 of nog 55 procent van de totale bezetting. Wallonië telt momenteel 38 Covid-patiënten op intensieve zorg, of 31 procent, tegenover 21 of 27 procent een jaar geleden.

De meeste patiënten, 30 procent van het totaal, die nu in het ziekenhuis belanden na een coronabesmetting zijn tussen de 40 en 59 jaar oud, gevolgd door de 20- tot 39-jarigen. Zij vormen 28 procent van de totale bezetting. De 60- tot 79-jarigen en de 80-plussers vormen elk ongeveer 20 procent van de bezetting. De daling bij die oudste leeftijdsgroepen, en de stijging bij de ‘middengroepen’ is duidelijk te merken vanaf het begin van de vaccinatiecampagne.

In tegenstelling tot wat we eerder zagen, worden op dit moment minder patiënten opgenomen met onderliggende aandoeningen. 

Uit een rapport van Sciensano blijkt dat tussen februari en juli van dit jaar maar liefst 97,5 procent van de opgenomen patiënten niet, slechts gedeeltelijk of niet lang genoeg gevaccineerd was. Dat betekent dat slechts 2,5 procent van de patiënten in het ziekenhuis al volledig en voldoende lang (minstens 14 dagen) gevaccineerd was tegen het coronavirus. 

‘Situatie is nog altijd zeer gunstig’

Dat er op dit moment dus meer patiënten in het ziekenhuis liggen dan een jaar geleden, ondanks de hoge vaccinatiegraad in ons land, hoeft volgens epidemioloog Boudewijn Catry nog geen reden tot ongerustheid te zijn. “De situatie is nog altijd zeer gunstig, het aantal overlijdens is nog altijd zeer laag”, benadrukte hij in De Ochtend op Radio 1. Om de hogere bezettingsgraad te verklaren, kijkt de epidemioloog vooral naar de veranderde mentaliteit bij de bevolking. “Vorig jaar zagen we veel meer een ‘staycation-mentaliteit’, nu zijn er meer mensen die effectief gaan reizen, niet alleen nationaal maar ook internationaal”, legt Catry uit. 

Daarnaast wijst hij er ook op dat er nog altijd een groot deel van de bevolking is dat niet volledig gevaccineerd is, zoals in de regio rond Brussel. “Heel veel mensen hebben nog maar recent hun tweede vaccin gekregen, dus ik denk zeker dat er nog een dalende trend zit aan te komen”, klinkt het. 

Ten slotte is de meer besmettelijke deltavariant op dit moment dominant, en daarvan is geweten dat de verspreiding daarvan niet volledig wordt tegengehouden door de vaccins. “Gelukkig is er nog steeds een zeer goede bescherming tegen het aantal overlijdens en de erge vorm van ziektes”, besluit hij.