2018 Toronto Star

Japanse duizendknoop verspreidt zich in de overstroomde tuinen en parken van Chaudfontaine

De Japanse duizendknoop, één van de meest invasieve plantensoorten in ons land, kan profiteren van de overstromingen van midden vorige maand. De plant duikt nu op in overstroomde parken en tuinen. Dat meldt de gemeente Chaudfontaine.

"De Japanse duizendknoop is een invasieve Aziatische soort die in 1970 gebruikt werd als sierplant," zegt onderzoeker van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek Luc De Geest. De exotische plant verspreidt zich snel dankzij zijn uitgebreide wortelnetwerk en is moeilijk te verwijderen. "De plant op zich is niet gevaarlijk," zegt De Geest. "Maar hij kan agressief optreden tegenover de gewone vegetaties." 

Na de overstromingen duiken er nu overal in de gemeente Chaudfontaine scheuten op van deze woekerplant. De Geest ziet geen directe link met de overstroming, maar vermoedt dat dat komt omdat er delen van de plant zijn meegesleurd. Het water kreeg tijdens de overstromingen in de regio vrij spel en dat kan ervoor gezorgd hebben dat de plant zich goed verspreid heeft. De Japanse duizendknoop leeft ook liever in iets vochtigere gebieden. "Maar dat is geen vereiste," zegt hij. "Je vindt de Japanse duizendknoop ook op de berm van de E40 bijvoorbeeld."

Maaien heeft geen zin

Omdat het om jonge scheuten gaat, zijn ze volgens de gemeente Chaudfontaine nog makkelijk te verwijderen. Maar het gemeentebestuur roept de bevolking op om systematisch één keer per week te controleren op nieuwe scheuten. Zoniet, dreigt er binnen enkele maanden een invasie van de plant. De scheuten moeten in een aparte vuilniszak, of je kan ze laten uitdrogen in een luchtdichte pot. "Maaien helpt niet", volgens De Geest. In Vlaanderen is het beheer van de plant trouwens vrij goed onder controle.

Volgens het gemeentebestuur is de problematiek op dit moment misschien niet de belangrijkste zorg, maar dreigt ze dat over enkele maanden wel te worden. Of ook andere gemeenten in overstroomd gebied met deze woekerplant af te rekenen hebben, is niet bekend. 

Meest gelezen