Di Rupo (PS) over kritiek op coördinatie na watersnood: "Er komt een parlementaire commissie, maar niet prioritair"

"Er komt een parlementaire commissie in het Waals parlement." Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) gezegd in "Terzake" over de vele kritiek op de hulpverlening na de watersnood. Naast de discussie over die hulpverlening, is er de piste dat een opengezette waterdam bij Eupen de overstromingen in de hand heeft gewerkt. "Die commissie kan alle aspecten analyseren", aldus Di Rupo. Een echte parlementaire onderzoekscommissie komt er niet.

"Ik ken de kritiek in de Vlaamse pers. Maar ik ga niet in de op controverse, ik heb betere dingen te doen." Dat lijkt zowat het samenvattende antwoord van Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) in "Terzake". Want er is heel wat kritiek op de hulpverlening van het Waalse Rode Kruis, en de mogelijk gebrekkige coördinatie door verschillende overheidsniveaus. Ook heel wat lokale burgemeesters zitten met kopzorgen en hebben kritiek. Maar Di Rupo gaat er niet op in. "Het heeft geen zin die vragen nu te stellen", aldus Di Rupo. 

Ik ken de kritiek in de Vlaamse pers, maar ik ga niet in op controverse. Ik heb betere dingen te doen

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS)

Federale fase te vroeg afgeblazen?

Enkele dagen na de ramp kondigde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) de federale fase aan, waardoor het federale niveau de actie coördineerde. Maar een week later werd die fase weer afgeblazen, en ook daar komt kritiek op, omdat de ellende voor veel mensen dan nog lang niet voorbij was. Na de federale fase ging de coördinatie weer naar Di Rupo (het Waals gewest) en de gouverneurs.

Heeft Di Rupo zelf aangestuurd op het intrekken van de federale fase, was hij ervan op de hoogte, en gebeurde het niet te vroeg? "Het is niet aan mij om te zeggen of het goed was", aldus de Waals minister-president. "De rol van minister Verlinden is heel positief."

"Het is niet aan mij om te zeggen of de federale fase te vroeg werd stopgezet", aldus Di Rupo in "Terzake". Bekijk hier het volledige gesprek:

Videospeler inladen...

Opengezette stuwdam

Vanuit de Waalse politiek kwam er de vraag voor een parlementaire onderzoekscommissie naar de watersnood en alles wat er misgelopen zou kunnen zijn. Ook de piste dat een - te laat - opengezette stuwdam in Eupen de overstromingen versterkte, zou daar onderzocht kunnen worden. "Er is een onderzoeksrechter aangeduid, en het gerechtelijk onderzoek is bezig. Maar er komt sowieso wel een speciale commissie in het parlement die alle kwesties kan analyseren", aldus Di Rupo. 

Maar volgens Di Rupo heeft die commissie geen prioriteit. "Nu moeten we de mensen helpen, zorgen voor voedsel en waar mogelijk opnieuw elektriciteit." Er komt dus een commissie, maar een echte parlementaire onderzoekscommissie weigert Di Rupo vooralsnog. Zo een onderzoekscommissie heeft meer macht en kan bijvoorbeeld huiszoekingen laten uitvoeren.

Het gerechtelijk onderzoek loopt, en er komt een speciale commissie in het parlement

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS)

Wederopbouw

Di Rupo kijkt ook naar de toekomst, want de wederopbouw zal lang duren. "Met de opwarming van de aarde riskeren we meer rampen, dus we moeten een plan maken voor de toekomst (...) Mensen willen dicht bij hun huidige plek blijven, dus we zullen bouwen op palen of ergens anders, maar niet te ver (...) De discussies lopen", aldus Di Rupo. Di Rupo duidde eerder al regeringscommissarissen aan die de wederopbouw in goede banen moeten leiden. 

Ook het net afgesloten akkoord tussen de Waalse regering en de verzekeringsmaatschappijen kwam - aan het begin van het gesprek - aan bod. Ook dat akkoord is belangrijk voor de wederopbouw. "Een federale wet beperkt de tussenkomst van verzekeraars voor natuurrampen. Zonder dat akkoord zouden de slachtoffers maar 20 tot 30 procent van het reële schadebedrag terugkrijgen, maar nu ontvangen ze 100 procent van wat hun verzekeringspolis voorziet", aldus Di Rupo.

Di Rupo maakt geen goede indruk, analyseren politiek commentatoren Rik Van Cauwelaert (De Tijd) en Jan-Frederik Abbeloos (De Standaard) in "Terzake". Herbekijk hier het gesprek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen