Stripper op feest in beveiligde kazerne zet legerleiding in het hemd: “Dit is ontoelaatbaar”

 ©  VTM NIEUWS

De legerleiding reageert woedend op de beelden van een feestje binnen de kazerne van het de bataljon parachutisten in Tielen, niet alleen omdat de aanwezige militairen duidelijk een loopje nemen met de geldende coronamaatregelen, maar ook - en misschien vooral - omdat er een stripdanseres aanwezig is, die klaarblijkelijk de kazerne werd binnengesmokkeld.

Yves Barbieux en Sofie Geusens

Not amused, dat is het minste wat kan gezegd worden van de reactie bij de top van Defensie nadat ze de beelden van het feestje te zien kreeg die VTM Nieuws op de kop kon tikken. Het feestje vond plaats op 4 mei in de kazerne van het 3de bataljon parachutisten in Tielen dat deel uitmaakt van het Special Operation Regiment, de elitetroepen die in dringende gevallen als eerste op missie worden uitgestuurd. Een twintigtal militairen in burger lijken er zich kostelijk te amuseren in het gezelschap van een stripdanseres.

Ontoelaatbaar

Op een bepaald ogenblik wordt een militair, die op een stoel zit, door de stripper bewerkt met een zweepje. Een andere scène toont een militair die naakt poseert voor een groepsfoto, waarop ook de danseres een plaatsje krijgt. Op het feestje vloeit de alcohol rijkelijk en wordt er zelfs gedanst, en dat op een ogenblik dat de coronamaatregelen nog volop dienden gerespecteerd te worden. Volgens ingewijden zou bovendien het lokaal, waar het feestje plaatsvond, hiervoor speciaal ingericht zijn, terwijl de leiding van het korps hier klaarblijkelijk helemaal niet van op de hoogte was.

Zowel de legertop als Defensie reageren verontwaardigd. “Dit gedrag is ontoelaatbaar”, zegt vice-stafchef generaal Marc Thys. “Wij waren hier helemaal niet van op de hoogte. Dit (de ongeoorloofde aanwezigheid van de stripster binnen de kazerne, red.) druist in tegen de richtlijnen inzake veiligheid binnen de kazerne en de normen waar het leger als organisatie voor staat.”

Imagoschade

“Er is meteen een onderzoek gestart naar de omstandigheden waarin het feestje op het getouw werd gezet”, zegt de woordvoering van het leger. Volgens minister van Defensie Ludivine Dedonder zou daarbij meer bepaald uitgegaan worden van mogelijk drie inbreuken, namelijk tegen de beveiliging van een militair kwartier, de afstandsregels in verband met Covid-19 en het gebruik van alcohol op de werkvloer. “Indien deze inbreuken worden bevestigd, dan zullen de nodige disciplinaire en/of wettelijke sancties genomen worden”, aldus de woordvoerder van de minister. “Dit soort van gedrag hoort niet thuis bij Defensie en schaadt het imago van alle militairen, die zich wel voorbeeldig gedragen, zeker in deze tijden van pandemie en na de overstromingen.”

Klaarblijkelijk zet vooral de aanwezigheid van een stripster binnen de kazerne kwaad bloed bij de legerleiding. Want die zou stiekem het kwartier zijn binnengebracht. “Het gebeurt wel meer dat burgers een kazerne worden binnengelaten, maar dat gebeurt dan wel voor een gegronde reden en onder constante begeleiding van een militair”, zeggen legersyndicaten ons. “Vooral het eerste criterium zal voor de dame op de beelden wellicht niet gelden en dat roept automatisch vragen op over de manier waarop ze door de mazen van de bewaking van de kazerne is kunnen glippen. Dat het nu gaat om de kazerne van 3 para of een ander kwartier, speelt in deze geen rol. Het is een princiepskwestie.”