Alcatraz, Jazz Middelheim en Paradise City starten, mét Covid Safe Ticket: "Terugkeer van individuele vrijheid"

Vanaf vandaag mogen massa-events buiten weer plaatsvinden en starten festivals zoals Alcatraz, Jazz Middelheim, Paradise City. Naast de muziek speelt ook het Covid Safe Ticket er een hoofdrol, want daardoor kan je zonder mondmasker en zonder afstand te houden opnieuw genieten van een -relatief- normale festivalbeleving. De organisatoren hebben er vertrouwen in dat alles vlot zal verlopen.

Het Covid Safe Ticket (CST) is de voorbije weken al gebruikt tijdens enkele testevents, onder meer bij Modul'Air in Gent, Boer Zoekt Bier in Diepenbeek en Micro Festival in Luik. Een groen scherm in de CovidSafeBE-app op je smartphone betekent dat je "veilig" bent en geeft je toegang tot festivals. Wie een rood scherm krijgt, mag het terrein niet op. Maar toch sluit ook een groen scherm niet alle risico's op een besmetting uit.

Een volledig gevaccineerde bezoeker van het eerste testevent van Modul'Air bleek niet alleen besmet te zijn, maar was ook erg besmettelijk. Het Universitair ziekenhuis van Gent stelde daarom voor om mensen die al volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus toch nog te testen, maar in de praktijk is dat op grote schaal niet haalbaar. Elk risico uitsluiten is gewoon onmogelijk, klinkt het bij organisatoren.

Het Covid Safe Ticket is dus de sleutel waarmee festivals vanaf vandaag zo coronaveilig mogelijk kunnen doorgaan. Enkele grotere festivals, waar VRT NWS dit weekend ook verslag van uitbrengt, leggen uit hoe ze het concreet aanpakken en wat er van de festivalgangers verwacht wordt.

Alcatraz in Kortrijk

  • 13-15 augustus
  • met Epica, Amenra, Brutus, Channel Zero, ...
  • maximaal 12.000 bezoekers per dag
  • met camping
  • kreeg 312.500 euro van Vlaamse overheid om alles coronaveilig te laten verlopen

Alcatraz, het metalfestival in Kortrijk, gaat vanmiddag van start en is bijna volledig uitverkocht. Alle bezoekers moeten eerst via Hal 3 van Kortrijk Expo passeren. Daar wordt gecontroleerd of hun Covid Safe Ticket in orde is. Als dat het geval is, krijgen ze een Covid Safe-polsbandje. De organisatie rekent erop dat 70 tot 80 % van hun publiek al dubbel gevaccineerd is. Festivalgangers voor wie dat nog niet het geval is, zijn aangespoord om gisteren een PCR-test te laten afnemen. Wie drie dagen blijft, moet zich morgen opnieuw laten testen.

Ook ter plaatse kan je je nog laten testen. Sneltesten worden in Kortrijk niet gebruikt, enkel PCR-testen. Een test geeft slechts toegang tot Alcatraz nadat het resultaat negatief is én er een geldig certificaat is opgemaakt (dat kan nog enkele uren extra duren). De kostprijs voor een PCR-test op Alcatraz is maximaal 46 euro en komt bovenop de ticketprijs. Wie nog recht heeft op een gratis test voor deze zomer, kan die aanvragen via www.mijngezondheid.be

Wie groen licht krijgt, mag op de pendelbussen naar het festivalterrein stappen. Mensen die meerdere dagen komen, maar tussendoor naar huis gaan, zullen elke dag opnieuw via Hal 3 van Kortrijk Expo moeten passeren om hun Covid Safe-polsbandje op te halen. Mensen die drie dagen op de camping verblijven, zullen een extra PCR-test kunnen afleggen in de buurt van de camping. 

Wij krijgen veel berichten van mensen die ons heel dankbaar zijn voor wat we doen.

"Het is misschien een cliché, maar wij zijn er 100% klaar voor", zegt Bernard De Riemacker van Alcatraz. "Wij hebben altijd gezegd dat de veiligheid van de festivalgangers prioritair is, daarom hebben wij ook gekozen voor PCR-testen omdat die meer betrouwbaar zijn."

Na twee geannuleerde edities van Graspop en de coronaversie van Alcatraz van vorig jaar kijken de metalfans hier dan ook erg naar uit. "We voelen dat de goesting bij iedereen er is om er tegenaan te gaan. Iedereen beseft dat er dit jaar enorm veel bij komt kijken om dit festival coronaveilig te organiseren en wij krijgen via allerlei kanalen veel berichten van mensen die ons heel dankbaar zijn voor wat we doen. De drive is enorm." 

Paradise City in Perk

  • 13-15 augustus
  • met 2manydjs, Axel Boman, Avalon Emerson, Deer Jade, ...
  • maximaal 10.000 bezoekers per dag
  • met camping
  • 187.500 euro van Vlaamse overheid om alles coronaveilig te laten verlopen

In Perk, op het domein van Kasteel de Ribaucourt, start vandaag het dan weer het driedaagse dancefestival Paradise City. Daar heeft de organisatie ter plekke een ruime zone voorzien waar het Covid Safe Ticket en de identiteit van de bezoekers gecontroleerd zullen worden. 

Daarnaast is er ook een grote testzone opgesteld waar elke dag 2.500 sneltests afgenomen kunnen worden. "Wij doen dat omdat wij het belangrijk vinden dat jongeren, die mogelijk nog niet dubbel gevaccineerd zijn, ook naar ons festival kunnen komen en zich ter plekke kunnen laten testen", zegt organisator Gilles De Decker.

Bij de aankoop van hun ticket werden mensen wel al aangespoord om vooraf een PCR-test te laten afnemen omdat de wachttijden in de testzone ter plekke uiteraard kunnen oplopen. Een sneltest ter plekke kost 15 euro en een tijdsslot kan geboekt worden via Festival – Paradise City – Covid Test Center. Wie vrijdag negatief test kan tot en met zaterdag op het terrein, blijf je tot en met zondag dan moet je je zondag opnieuw laten sneltesten.

Belga

Wij vinden het belangrijk dat jongeren, die mogelijk nog niet dubbel gevaccineerd zijn, ook kunnen komen en zich ter plekke kunnen laten testen.

Ook op het terrein is alles zo veilig mogelijk georganiseerd, al hoeft afstand houden en een mondmasker dragen er dus niet meer. "Wij hebben ons terrein vergroot, de zone waar er gegeten kan worden ligt op een nieuwe locatie, maar wij zijn sowieso altijd al een festival geweest met vrij veel ruimte per persoon."

Ook Paradise City kreeg financiële steun van de Vlaamse overheid. " Het is heel belangrijk dat Vlaanderen die inspanning gedaan heeft voor de eventsector", benadrukt De Decker. "Dat heeft ons zuurstof gegeven om deze editie in coronatijden te kunnen organiseren. Het heeft ons dit jaar letterlijk gered." 

Jazz Middelheim in Antwerpen

  • 13-16 augustus
  • met STUFF., John Zorn/Laurie Anderson/Bill Laswell, Avishai Cohen,...
  • maximaal 4.000 bezoekers per dag 
  • zonder camping
  • 312.500 euro van Vlaamse overheid om alles coronaveilig te laten verlopen

Ook het jazzfestival Jazz Middelheim kan vanmiddag van start gaan dankzij het Covid Safe Ticket.  Ook hier doet de organisatie er alles aan om het zo veilig mogelijk te houden. "Wij zijn er helemaal klaar voor en we kijken er enorm naar uit", zegt organisator Bertrand Flamang. "Dit moet het festival worden van de individuele vrijheid die terugkeert. Tot nu moest je altijd vanalles tijdens events, vanaf nu mag je zelf kiezen hoe je het aanpakt."

Tot nu moest je altijd vanalles op events, vanaf nu mag je zelf kiezen hoe je het aanpakt.

Bij het aanschuiven aan de ingang is een mondmasker dragen nog steeds verplicht, net zoals op alle andere festivals en events. Wie in orde is met het Covid Safe Ticket hoeft dat op het terrein niet meer te doen, al kan het wel nog. De organisatie zet erg in op communicatie om de twijfelaars nog over de streep te trekken en laat de jazzliefhebber helemaal vrij in de manier waarop die het festival wil beleven. "Mensen die dat willen mogen hun mondmasker aanhouden en kunnen op een veilige afstand van anderen van de muziek genieten. Maar wie wil dansen, gezellig bij elkaar wil staan en vrienden en familie wil knuffelen kan dat hier ook."  

Het festival biedt meerdagenpassen aan, maar er is geen camping. Het Covid Safe Ticket van de bezoeker wordt elke dag gecontroleerd aan de ingang. "Er zijn een 600-tal mensen met een meerdagenpas, maar Jazz Middelheim is niet echt een 4 dagen-festival, eerder een opeenvolging van 4 ééndaagse evenementen, elk met hun eigen insteek", zegt organisator Bertrand Flamang.  Wie een testcertificaat nodig heeft, moet een test laten afnemen in een testcentrum of bij de apotheek. 

Belga

Ook verschillende dance-events met CST

Ook één- of tweedaagse dance-events zoals Refresh (Avelgem), Flextime to dance (Diest) en HXBTZ - Dance to Freedom (Beselare) en Rampage Free Party (Lommel), een gratis drum-'n-bass& dubstepfeest waar gespreid over 2 dagen al zo'n 26.000 feestvierders verwacht worden, werken dit weekend met het Covid Safe Ticket. Ook festivals als Zeverrock en Campo Solar doen dat. 

Bekijk hoe dan ook voor je van plan bent om naar een evenement te gaan, goed de informatie van de organisator omtrent het gebruik van het Covid Safe Ticket en vergeet zeker je identiteitskaart niet. Gedetailleerde informatie over de aanpak van alle evenementen van dit weekend en de rest van de zomer vindt u op de officiële website of via de sociale media-kanalen van de events zelf en via wijzullendoorgaan.be.

Bekijk hier hoe Zeverrock zich voorbereid heeft op het gebruik van het Covid Safe Ticket:

Videospeler inladen...

Meest gelezen